Wie is online
7 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2022
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ze zetten ons ‘n Hak

Peter Stiekema


Nee, in de eerste zes weken van 2023 moet u even niet de groe(n)ten van HAK hebben. Martine Bijl zal zich omdraaien in haar graf. Zij maakte destijds de spotjes voor deze groentepottengigant.

 

 

 

Vanaf januari legt HAK de productie zes weken stil om de energiekosten te drukken. De potjes groenten worden duurder, maar blijven wel te koop. De fabrikant telt uit zijn winst en de consument is de dupe, zeker indien nog meer fabrikanten dit voorbeeld volgen en er helemaal geen of heel weinig groentepotten en -blikken op de markt komen.

Tel daarbij het feit dat veel tuinders al hebben besloten in de wintermaanden te stoppen met het kweken van kasgroenten, eveneens vanwege de onbetaalbare energie en we gaan een hongerwinter tegemoet, waarbij de voedseltrucs  als gaarkeukens door de straten rijden, zoals ik onlangs a, nog enigszins gekscherend, suggereerde. En de fabrikanten maken desondanks woekerwinsten door de voedselschaarste. Gaan D66, Groen Links en Partij voor de Dieren voor hun hongerige leden nu voedseltochten naar de boeren organiseren om toch nog iets te bikken te krijgen? Ik zou er niet van opkijken.

De prijzen van de potjes groente zullen nog verder stijgen is de verwachting. De appelmoes van HAK is al zo’n 20 cent duurder geworden. Als de energieprijzen zo hoog blijven, zullen de producten over de hele breedte nog veel duurder worden en voor heel veel mensen onbetaalbaar.

Er rust voor minister Schouten van Armoedebeleid, zo noem ik haar departement maar, nog een schone taak, waar ze niet tegen opgewassen zal blijken te zijn.

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Ze zetten ons ‘n Hak”

  • Peter maakt hier gebruik van een spreekwoord (‘Iemand een hak zetten’ = zoiets als iemand benadelen, in het negatieve treffen). Ik kon dit op Wikipedia (trefwoord Spreekwoorden) niet vinden, noch in het Spreekwoordenboek op Internet. Spreekwoorden en gezegden, ooit geleerd op de lagere school, raken in de vergetelheid. Dat merkte ik weer eens bij het luisteren naar het radioprogramma Nachtzuster: iemand wilde weten, waar ‘van de regen in de drup’ vandaan komt. Nou, als het regent en je gaat schuilen onder het gebladerte van een boom dan merk je wel dat dat op den duur niet werkt. Je kunt dat dus toepassen op het mislukken van elke maatregel tegen bv een ongemak.

Reageer