Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2021
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Waar zit die terrorist toch?

Peter Stiekema


l enkele dagen zijn leger en politie in de Belgische grensstreek fanatiek op zoek naar een terrorist die van plan is de viroloog Marc van Ranst te vermoorden. Die is met zijn gezin ondergedoken op een, hopelijk voor hem, veilige plek. Maar waar zit die terrorist nou toch?

 

 

 

Het complete natuurpark De Hoge Kempen (12000 hectaren, ongeveer tegenover het Zuid-Limburgse Stein) is nagenoeg omsingeld door honderden zwaar bewapende militairen en politiemensen, met behulp van diverse pantserwagens. De auto van de man, korporaal en wapenspecialist in het Belgische leger,  is wel in de buurt teruggevonden samen met een verzameling wapens. Ook is ergens in het woud een soortement kampeerplaats gevonden, maar of die van de Belgische korporaal is, staat (nog?) niet vast. Hij moet toch met warmtezoekers onder een gevechtsvliegtuig gemakkelijk op te sporen zijn, zou je zo denken? Of zou zelfs daar in België niet aan zijn gedacht?

Als ik terrorist in spe zou zijn, dan zou ik als volgt handelen: ik zorg voor een duidelijk, volkomen fout, spoor. Je zet bij voorbeeld je auto ergens goed zichtbaar neer en laat nog wat andere sporen achter. Vervolgens word je opgehaald door medestanders en naar een compleet ander gebied vervoerd, om daar dan te proberen toe te slaan.

Zou zoiets hier ook niet gebeurd kunnen zijn?  Het is uiteraard volkomen van de gekke dat een man, die verdacht wordt van uiterst-rechtse sympathieën en sowieso al op een verdachtenlijst voorkomt gewoon maar allerlei wapens kan ophalen in de kazerne waar hij nog steeds werkzaam is. Zo iemand vertrouw je dat toch niet toe. Die had toch al lang uit de militaire dienst verwijderd moeten worden?

Nou hebben we in ons land nogal de neiging om hier keihard om te gaan lachen, ach, die Belgen toch, maar de journalist Alberto Stegeman nam een complete legerauto mee van een militaire basis. Zonder dat hij door iemand werd tegengehouden. Hij herhaalde een dergelijk stunt nog een keer en dreigde toen vervolgd te worden voor diefstal van het leger. In plaats van een en ander beter te regelen. Want laten we wel wezen, niet alleen het Belgische leger is het lachertje van Europa. Wij Nederlanders kunnen er ook wat van.

Voorpagina hhBest

6 Reacties op “Waar zit die terrorist toch?”

 • peter stiekema:

  Tsja, dat krijg je nu, in een wereld die knettergek is geworden. Het wantrouwen in alles wat overheid is, zowel in Nederland als in België, is gigantisch, maar ook elders. Dit soort figuren wordt dan als held beschouwd. In de jaren dertig gebeurde er ook zoiets in Duitsland. En ook daar geschieden (nee, maar met 1 d) dit soort zaken. Wen er maar vast aan, zei hij cynisch, maar tegelijk wanhopig. De mensheid leert niets van de geschiedenis en krijgt er op school amper les in. Want ja, corona, natuurlijk.

  • peter stiekema:

   In Nederland hebben we twee vrouwen op Defensie, een soort tuindwerg als minister en staatssecretaris Barbara Visser, destijds door Kamerleden als het mooiste Kamerlid ooit beschouwd, nou ja, zeg. Ze spreekt sneller dan haar schaduw, maar heeft ze er echt iets in te zeggen? En daarvoor hadden we majoor Hotlips Hennis, die nu weer elders een ‘belangrijke’ VVD-functie vervult.
   In een leger dat momenteel marineschepen plat moet leggen omdat er geen bemanningen zijn, dat militairen pow pow moeten roepen tijdens oefeningen, omdat er niet genoeg oefenmunitie is, dat journalisten wagens kunnen stelen, is het wachten op terroristen om op Volkel de daar aanwezige kernwapens uit de kelders te halen, zonder dat het ministerie er iets van weet. En in België zitten er ook vrouwen op Defensie, in ieder geval een matig Nederlands sprekende staatssecretaris. ‘De schuldigen zullen gestraft worden’, roept zij. Mooi, hoor, maar wie is er verantwoordelijk?
   Dit is een behoorlijk vrouwonvriendelijk stukje geworden. Ik hoop derhalve op reacties, bij voorkeur met naam en toenaam.

Reageer