Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2019
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Zoals alleen mannen kunnen zingen

grimbergen

De abdijkerk van Grimbergen was even een uitwijkhaven van de plaatselijke kerstmarkt. Beeld YouTube


Wat je niet zomaar zult horen, als alternatief voor de ‘muzikale’ kerstrimram die over ons wordt uitgestort, is het Gregoriaans, het middeleeuwse gezang van monniken, toegespitst op het moment van het ‘kerkelijk jaar’. Je moet ervan houden. Ik in elk geval wel, terugdenkend aan een gang met mijn moeder door de berijpte oprijlaan naar de Benedictijner Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Ja, ‘n Kerstmis die een beetje wit was.

 

 

 

Gregoriaans moet gezongen worden door mannen en moet dan als één stem klinken. Sorry, maar als vrouwen er zich aan wagen, is dat niet om aan te horen. Op YouTube is heel wat Gregoriaans te horen. Natuurlijk dat van  het convent van de Sint-Pietersabdij in Solesmes (Loirestreek), dat in de vorige eeuw voor herleving van deze religieuze zangstijl heeft gezorgd en met succes gestreefd heeft naar de perfecte uitvoering.

Maar de monniken van de abdij van Grimbergen (niet van het bier alleen) kunnen er ook wat van. Hun kerk fungeerde als uitwijkhaven van de plaatselijke kerstmarkt!

Links naar YouTube: Solesmes  – Grimbergen

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Zoals alleen mannen kunnen zingen”

  • Koud had ik bovenstaand stukje over het Gregoriaans op kerstavond geplaatst, of ik zag op tv de registratie van een kerstconcert in de Townhall van Sidney (ze hebben daar met al die bosbranden nu wel wat anders aan hun hoofd) door André Rieu en zijn Johan Strauss Orkest, met drie mannelijke en vier vrouwelijke solisten. Net als ooit bij de Zangeres Zonder Naam, is zijn erkenning zogenaamd not done. Kletskoek natuurlijk. Rieu maakt ontelbaren over de hele wereld al is het maar voor enkele uren gelukkig. Alleen dat al is heel fijn om te zien. Bovendien is hij een begenadigd presentator, de ideale spreekstalmeester die het klaarspeelt vals sentiment, al is het op het randje, te vermijden. Doe het hem maar eens na: ‘Geef alle soldaten een viool, in ruil voor hun geweer en het is afgelopen met dat schieten.’

Reageer