Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2016
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Hitteplan uit de ijskast

Peter Stiekema


U kunt gerust gaan slapen want het nationaal hitteplan is sinds dinsdag in werking in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Persoonlijk zou ik dat een regionaal hitteplan noemen, want de rest van de provincies doet niet mee. Daar vriest het waarschijnlijk nog.

 

 

 

Wat is een hitteplan precies. Wel, als het heel warm is, dan wordt het uit de kast gehaald, zoals dat heet. Welke kast? De ijskast vermoeden wij, want een hitteplan moet koel worden bewaard, anders zou het geen hitteplan heten. 

Wat staat er in dat hitteplan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)?  Geadviseerd wordt voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ’s middag te beperken en veel in de schaduw te blijven. Je zou er zelf niet op zijn gekomen, maar daar hebben we gelukkig dat instituut voor. Er zijn nog veel meer tot de verbeelding sprekende tips. Iedereen moet er voor or zorgen dat het in huis niet te warm wordt: airconditioning, zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Die gaan vlug dood met dit weer, zeker in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Persoonlijk zou ik iedereen afraden om met dit weer aan sport te doen en zeker geen veertig of vijftig kilometer te gaan sjouwen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Daar gelden echter andere normen. Het Rode Kruis gaat tijdens de Vierdaagse van Nijmegen waaiers (sic) uitdelen met tips om deelnemers en toeschouwers te informeren hoe ze zich kunnen wapenen tegen de hitte. Niet vreemd opkijken als daar deze week een paar doden vallen, maar dat is eigen schuld. Moet je maar niet meedoen. Nu begrijp ik ook waarom wielrenners, tijdens bij voorbeeld de Tour de France, in een waaier gaan rijden. Dat helpt tegen de hitte.

Gelukkig is er ook een koudeplan, wanneer het erg hard vriest. Dat is precies tegengesteld aan het hitteplan, maar er is wel een ander instituut voor dat zich ermee bezighoudt.  En uiteraard dient het koudeplan in een hete oven te worden bewaard.

Reageer