Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2016
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Acceptatie drankmisbruik: ‘Het is nu eenmaal zo’

J.C.M. van der Schoot


e Veldhovense burgemeester Jack Mikkers heeft het lovenswaardige initiatief genomen om de jongeren en hun ouders in zijn gemeente zich bewust(er) te maken van de gevaren van alcohol, nadat enkele keren minderjarigen door bovenmatig drankgebruik in het ziekenhuis waren beland. Ook worden de ouders geïnformeerd over drankgebruik in het algemeen en verwezen naar adressen waar zij met hun vragen terecht kunnen.

 

 

Een zinvol initiatief in het kader van de bestrijding van een uiterst ernstig en  verontrustend verschijnsel. Alle beetjes helpen voor de oplossing ervan, maar effectieve oplossingen zullen alleen worden verkregen als ze structureel van aard zijn en inhoudelijk van een forse aanpak getuigen om een dijk te kunnen opwerpen tegen de massale aanval van alcohol op jongeren. Alcohol en drugs zijn een directe ondermijning van het menselijk gestel.

Toch zou het toe te juichen zijn als het initiatief van de Veldhovense burgemeester overgenomen zou worden door zijn collega’s, te beginnen in Kempen en Peel. Het zou  kunnen werken als een belangrijk signaal dat er op grote schaal aandacht voor het vraagstuk bestaat. De burgemeester wees ook op het feit, dat de ouders het gedrag van kinderen vaak wegrelativeren met de mededeling: ‘Ik was ook 15 bij mijn eerste pilsje’.
Dat is vaak te horen en dat zegt veel over een groeiende onverschilligheid in onze samenleving als het gaat om deze gedragingen.

Bij feesten hoort drank en veel ook. Gezelligheid zonder fors innemen, is een verschijnsel van een andere planeet. Het fenomeen hardcore-zomerfestival zou bijvoorbeeld niet bestaan zonder keiharde muziek, gehuld in drank en drugs: ‘Dat is nu eenmaal zo’, luidt de vaak gehoorde mening bij wijze van een zekere geruststelling en acceptatie. Drank en drugs moeten een gezellige sfeer scheppen, hoe gekunsteld vaak ook. De opgeroepen gezellige sfeer vormt dan vanzelf ook een sterke stimulans voor nog meer drank- en drugsgebruik. Zo ontstaat een vermaak alsof het een vanzelfsprekende aangelegenheid is.

Met andere woorden: het wordt gewoon. Jongeren van een jaar of veertien, vijftien horen de mooie (lees: stoere) verhalen en ze zijn alvast in hun voor-
werk op de grote feesten die komen gaan. Ze groeien op in een omgeving, die overloopt van ‘gezellige feesten’. Menige stad streeft er naar nummer 1 op de lijst van feestend Nederland te worden. Hoe komt een gemeentebestuur op zo’n idee!  Mag het onderhand een feestje minder zijn?

Misschien moet er toch ‘ns worden gedacht aan een meer structurele aanpak van de voorlichting voor jongeren over drank en drugs. Niet dat er nu niets gebeurt op dit terrein, maar toch….Uitgangspunt daarbij zou de vraag kunnen zijn: ‘Hoe willen jullie leven? Wat is wezenlijk van belang en wat is franje?’ Een nuchtere vraag, lijkt me.

2 Reacties op “Acceptatie drankmisbruik: ‘Het is nu eenmaal zo’”

  • peter stiekema:

    Van de blauwe knoop Jasper? Ik herinner me dat er in Apeldoorn aan het begin van de twintigste eeuw een voetbalclub werd opgericht die AGOVV heette. Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging. Ook destijds werd er stevig gewaarschuwd tegen drankmisbruik maar het hielp niet veel. Evenmin als het nu helpt.
    Aangezien AGOVV-bestuur en -spelers zich niet erg hielden aan het verbod op alcohol veranderde de naam van de club in Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder (maar ook dat bracht slechts weinig succes). Door ons jochies, eind jaren vijftig, begin zestig, werd de afkorting vertaald in Alle Goeien Op’t Voetbal Veld, maar ook daar is uiteindelijk weinig van terecht gekomen.
    Proost, ik neem er nog eentje. Zelf heb ik niet zo’n dorst, maar m’n lever wel.

  • Jasper van der schoot:

    Naarmate mateloosheid de norm lijkt te worden, is meer structurele voorlichting gewenst. Het Trimbos-instituut biedt een uitstekend programma aan: ‘De gezonde school en genotmiddelen’. Geschoolde vrijwilligers zouden met dit programma in de hand o.a. de onderwijsinstellingen (en andere plaatsen waar de jeugd bereikbaar is) ten dienste kunnen zijn als assistenten van de docenten.. Dit zou een belangwekkend en waardevol initiatief kunnen zijn! De noodzakelijkheid ervan staat voor mij niet ter discussie.

Reageer