Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2016
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Fotoarchief Best gedigitaliseerd en online

rhc2
Behalve de Volharding aan de Molenstraat, had Best in zijn dorpskom nog een molen aan de Nieuwstraat. De prentbriefkaart dateert van 1925.


De gemeente Best heeft ca. 4500 foto’s over de periode 1904-2003 overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De foto’s zijn door vrijwilligers van de fotoclub van de heemkundekring Dye van Best gedigitaliseerd en door iedereen te bekijken op de website van het RHCe. (Let op, de eerste thumbnail bovenaan is abusievelijk een exemplaar uit Oirschot.)

 

 

Best is van oudsher een straatdorp, omringd door agrarisch gebied. Het heeft maar enkele monumentale gebouwen, dus wat dat betreft valt er niet veel te weerspiegelen.

Veruit de meeste foto’s zijn van na de Tweede Wereldoorlog en kennelijk door amateurs gemaakt; slechts een enkele keer wordt de naam van een (beroeps)fotograaf vermeld. Foto’s van Noud Aartsen, die heel veel van de ontwikkelingen in het dorp heeft vastgelegd (overigens  een beperkt aantal in dit archief) mogen om auteursrechtelijke redenen niet worden getoond.

Onderwerpen hoofdzakelijk: straatbeelden, gebouwen, bouw- en sloopwerkzaamheden, kleine ceremonieën waarbij plaatselijke autoriteiten zijn betrokken. Zo zijn het ontstaan van nieuwe woonwijken als Wilhelminadorp en Naastenbest en de verdiepte aanleg van de A2 in beeld gebracht. Uiteraard is ook Batadorp (sinds kort beschermd dorpsgezicht) present.

De subcategorie ‘verkeer en vervoer’ bevat geen foto’s van de spoorbaanverdubbeling en de bouw van de spoortunnel plus nieuw station tussen 1998 en 2002, althans we hebben ze niet kunnen vinden. Veel materiaal over het spoor in het algemeen  zat kennelijk niet in het gemeentelijk archief. Wellicht brengt de viering van 150 jaar spoor, deze zomer nog het een en ander boven water? Klikken op ‘Verkeer en vervoer’ brengt je trouwens al gauw bij Eindhovense onderwerpen…

Een reactie op “Fotoarchief Best gedigitaliseerd en online”

  • Kees Dekkers, lid fotoclub heemkundekring Dye van Best, merkt op dat er toch meer monumenten in Best zijn, dan wij suggereren. Hij verwijst in dit verband naar de website http://www.heemkundebest.nl

    Kees bevestigt de ‘afwezigheid’ van het spoor, maar voegt daaraan toe dat amateurfotograaf Jan Ras ‘vier laden met foto’s’ van de spoorbaanverdubbeling etc. aan de heemkundekring heeft geschonken. Die moeten nog worden gedigitaliseerd.

Reageer