Wie is online
1 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2015
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Koningin Juliana was een vrouw, dus daar moest je in de jaren vijftig maar niet naar luisteren

Juliana Koningin Juliana was een vrouw, dus daar moest je niet naar luisteren. Haar onafhankelijke ideeën over religie, politiek en pacifisme, mede gevoed door vriendinnen/geestverwanten tijdens conferenties op Paleis ’t Loo, werden als bedreigend ervaren, niet in de laatste plaats door haar echtgenoot, prins Bernhard. Die bond in 1956 (anoniem) via een interview in het Duitse blad Der Spiegel, de kat de bel aan.
Dit staat in het boek De geest van het Oude Loo, de dissertatie waarop  historicus Han van Bree vandaag aan de Leidse universiteit promoveerde.

 

 

 

 

Zo ontstond dus de zogenaamde Greet Hofmans Affaire, die verwijst naar een gebedsgenezeres, waarvan men zei dat die zich als ’n soort Raspoetin aan het hof zou hebben gedragen. Het werd een monarchale crisis, waardoor Juliana zich gedwongen zag, van haar contacten af te zien. In plaats van ‘sterk beïnvloedbaar’ was zij echter een onafhankelijk denkende vrouw.

De Leidse promovendus is de eerste historicus die de crisis onderzocht vanuit het perspectief van Juliana, haar vrienden en ontslagen medewerkers. Hiervoor onderzocht Van Bree niet eerder geraadpleegde privéarchieven van de Oude Loo-conferenties (1951-1957) en correspondenties van Juliana en betrokkenen uit die tijd. Ook sprak hij met enkele voormalig medewerkers, haar oude vrienden en nazaten van de betrokkenen.

Sommige regionale kranten hadden over dit onderwerp voortijdig een stukje, waarin stond dat de geschiedenisboekjes over dit onderwerp zouden moeten worden herschreven. Niets is minder waar. De regering in die tijd was er alles aan gelegen de affaire – als het al een affaire was – zoveel mogelijk voor het Nederlandse publiek te bedekken.

Meer info

4 Reacties op “Koningin Juliana was een vrouw, dus daar moest je in de jaren vijftig maar niet naar luisteren”

  • peter stiekema:

    Het was zelfs zo erg, dat haar (niet zo erg)liefhebbende echtgenoot prins B., die zelf vooral met andere dames liefhebberde, met behulp van zijn vrienden al een plaats had gereserveerd in een psychiatrische inrichting, ik meen de Ursulakliniek in Wassenaar. Dochter B. – zeer onder de invloed van ‘pappie’ – zou het daar mee eens zijn geweest. Pappie zou dan de touwtjes enige tijd in handen krijgen, totdat B. koningin zou worden.

    • Heb de dissertatie niet gelezen, alleen de samenvatting van de universiteit. Weet dus niet, of de ‘Ursulakliniek’ daar in ter sprake komt. Over dochter B. merk je op dat ze het met pappie eens z o u zijn geweest. Er blijft wellicht nog het een en ander te onderzoeken waard.

  • peter stiekema:

    Er zijn voldoende geschriften die daar al over berichten, en niet van de minste. Er zijn mensen die zeggen dat ze zelfs daadwerkeljk in de Ursulakliniek is opgenomen, gedurende een periode van tien dagen. Lees ook thomas Ross, Omwille van de troon, en zoek met de juiste vragen internet even af. Ik heb dat vanmorgen nog gedaan. Vandaar een deel van mijn kennis. Hoewel de Oranjekliek mij op zich al voldoende bekend is.

Reageer