Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

De appel van Odulphus

appel_van_odulphus

Bij de herbestrating van het Bestse centrum en het kerkplein zijn de contouren van de appel van de parochie-heilige Odulphus (hij wordt met deze vrucht in de hand afgebeeld) in witte steentjes in het plaveisel gelegd. Over de symbolische appel zijn diverse legenden in omloop.

Op de achter-grond zie je het beeld van Odulphus. Volgens de overlevering is dit de geboorteplek van Odulphus.

De parochie die is ontstaan door samenvoeging van die van Best, Oirschot-Spoordonk en de Beerzen, heet officieel Sint Odulphus van Brabant. Maar ook in Friesland liggen voetstappen van de heilige Benedictijn uit de negende eeuw. Hij werd namelijk door de bisschop van Utrecht daarheen gezonden om het missiewerk van Willibrord, Bonifatius en Liudger voort te zetten. Odulphus stichtte een abdij in Stavoren. Hij is ook de parochieheilige van de ‘roomse enclave’ in Zuidwest Friesland Bakhuizen.

Reageer