Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

In ’t Ooievaarsnest

Ofwel: de adel zit onder je derde rib

Desiré, jongste telg uit een Frans, tamelijk recent in de adelstand verheven geslacht, zit niet te wachten op een hem door zijn vader toe te wijzen bruid. Sterker hij is gevallen voor een beeldschoon ‘burgermeisje’ van onduidelijke afkomst en in het geheim met haar getrouwd. Deze zogenaamde mésalliance is niet zonder gevolgen gebleven.

Het gezinnetje heeft zich teruggetrokken op een boerderij op het ouderlijk landgoed in de buurt van Saint Cloud, in 1789 nog behorend tot het Normandische platteland, tegenwoordig behorend tot de banlieu van Parijs.

Maar het ziet er niet goed uit als de rentmeester van papa, Rochenoire, eens poolshoogte komt nemen op de trouwens slecht renderende ‘ajuintjeskwekerij’ van zoonlief en het komt van kwaad tot erger als die papa, de chevalier De Loinçon, inderdaad voor zijn zoon het oog heeft laten vallen op een jonkvrouw De Cambrèse, een ouwe vrijster met het figuur van ‘een populier zonder takken’. Hij wil een stamhouder en zijn geslacht opgewaardeerd zien met adellijk bloed dat terug gaat tot Karel de Kale.

Baron de Cambrèse ziet dat wel zitten, want al beweert hij dat hij niets moet hebben ‘van dat walgelijke geld’, zijn familie kan wel een financiële opkikker gebruiken, terwijl De Loinçon goed in de slappe was zit.

De verwikkelingen laten zich raden, maar Henri t’ Sas (1877-1966), weet daar als specialist in komische dialogen, verrassende wendingen aan te geven met als hoogtepunt een duel tussen de baron als beledigde partij en de jonge chevalier.

Zoek je een moraal in dit verhaal? Dan is het deze: de adel zit onder je derde rib.

In ‘t Ooievaarsnest is een voor uitvoering in de openlucht geschreven komedie van Henri t’ Sas

Reageer