Wie is online
6 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2014
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Oirschot en Best hebben meer met elkaar dan ze willen weten

oirschot-bestOirschot en Best hebben, afgezien van een gemeenschappelijke geschiedenis, meer met elkaar dan de bestuurders van beide gemeenten onder ogen wensen te zien. Dat laatste blijkt uit het alsmaar gescheiden opereren (bij een afstand tussen de bebouwde kommen van amper 4 kilometer) en uit het ‘uit elkaar gaan’ waar het sommige samenwerkingsvormen betreft (muziek- en dansonderwijs). Een indicatie van de sociaal-economische relatie tussen beide gemeente geeft een door de provincie geëntameerd onderzoek van het Ruimtelijk Economisch Atelier Tordoir. Het rapport heet Brabantse Netwerken en is hier als pdf-bestand te downloaden.

De relatie tussen beide gemeenten blijkt uit een aantal ‘kaartgrafieken’ die onder meer het werken en winkelen vanuit en naar de respectieve gemeenten laten zien. Het meest opvallende daarbij is dat Oirschot (trouwens een geheel vormend met onder meer de voormalige gemeente Oost-, West- en Middelbeers) helemaal niets heeft met De Kempen.
werk_best

De kaartjes laten de ‘gemiddelde dagelijkse verplaatsingen’ zien in de periode 1999-2009 van en naar het werk. Links: vanuit Best, rechts: naar Best. Aan de grootte van de rondjes kun je bij voorbeeld zien dat vanuit Oirschot ongeveer evenveel werkers dagelijks naar Best reizen als vanuit Eindhoven. werk_oirschot
Toch zitten er verschillen in de onderzoeksresultaten, want vanuit de Oirschotse gezichtshoek gezien, lijkt het werkverkeer naar Best (linker kaartje) kleiner:winkelen_best
Opvallend is de stroom Eindhovenaren die in Best winkelt, vergeleken met het omgekeerde,  temeer daar (voor 2009) de vestiging van de megasportzaak Decathlon nog geen feit was; wel onder meer het kampeerwarenhuis Coppens. Eindhoven Noord (Woensel), een behoorlijke bevolkingsconcentratie ligt trouwens ‘comfortabel’ dicht bij de Bestse ondernemingen.

Verder: Er winkelen zo te zien meer Oirschottenaren in Best dan omgekeerd. Dit wordt bevestigd door onderstaande ‘Oirschotse kaartgrafiekjes’.winkelen_oirschot
Eindhoven laat zich in de Oirschotse winkels niet zien (kaartje rechts); Best wel…’n beetje.

Reageer