Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2014
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Die andere Isis

Nog nergens heb ik een verklaring gehoord of gezien van de naam ISIS, die van de Islamitische extremisten in Syrië. Dus moet ik telkens weer denken aan de gelijknamige (zij het niet met kapitalen geschreven) godin uit de Egyptische mythologie. Mozart verwijst naar het verhaal van Isis en Osiris in zijn opera Die Zauberflöte. O Isis und Osiris. Op YouTube is verder een filmpje te zien over het liefdespaar, waaraan bijgaande afbeelding van Isis is ontleend.

isis

3 Reacties op “Die andere Isis”

  • Spectaculair is ook de passage over de Isisgodsdienst in het decadente Rome in het boek De Diamant van Harry Mulisch. Ik heb altijd nog een citaat in het hoofd uit dat boek: ‘De degeneratie, bijvoorbeeld door incest, was heel ver gegaan. Er was bijvoorbeeld een bisschop die zijn eigen schoonmoeder was.’

  • De Nederlandse media gebruiken de aanduiding ISIS als afkorting van ‘Islamitische Staat in Irak en Syrië’, zo blijkt uit
    een mededeling van het ANP. Het persbureau-zelf doet dat ook, maar wel met de omschrijving ‘Islamitische Staat in Irak en al-Sham’. Al-Sham is volgens ANP de Arabische aanduiding voor een regio die grofweg het grondgebied van Syrië, Israël, Jordanië, Libanon, de Palestijnse gebieden en de provincie Hatay in Turkije beslaat.

Reageer