Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kees Brusse (1925-2013)

De acteur Kees Brusse is gisteren in het Rosa Spier Huis (tehuis voor bejaarde kunstenaars) overleden. Hij werd 88. De schrijver Guus Kuijer plaatste een tweet: ‘”De familie Doorsnee” van Annie M.G. Daarin hoorde ik voor het eerst de stem van Kees Brusse. Onvergetelijk.’ Hoorde. ‘Doorsnee’ was een razend populaire radioserie. Brusse was toen nauwelijks dertig jaar oud, kwam als acteur pas kijken.

Brusse als commissaris Maigret (1965) –>

brusse_maigret

 

 

 

Kees Brusse onderscheidde zich door een volstrekt natuurlijke, enigszins onderkoelde acteerstijl. In 1965 maakte hij zich (opnieuw) geliefd als Commissaris Maigret de politieserie naar de boeken van Georges Simenon. Wij bewaren ook goede herinneringen aan zijn rol van stuntelige huisdokter in Bert Haanstra’s film Dokter Pulder zaait papavers (1975). Dora van der Groen en Ton Lensink, ook niet de geringsten, waren zijn tegenspelers.

Nog wat petit histoire, die overigens minder met Kees Brusse te maken heeft. In Maigret werkte Brusse onder meer samen met de Vlaamse acteur Wies Andersen (in eerste instantie getrouwd met Dora van der Groen) als Lapointe. Ook een talentvolle figuur op doek en Bühne, die zich echter later toelegde op tv-regie en –presentatie. Andersen liet zich destijds interviewen door Mies Bouwman, die hem vroeg naar zijn mening over Amsterdam. Dat leverde het opmerkelijke antwoord op: ‘Ach…wat is Amsterdam meer dan De Efteling van Europa?’ Niet tot genoegen van de toenmalige grachtengordelaars.

Zie ook: 29 Maigrets

Een reactie op “Kees Brusse (1925-2013)”

  • Guido:

    Afgaande op de journaals van gisteravond, denk ik toch dat Guus Kuijer ‘Pension Hommeles’ (ook van Annie M.G.) bedoelde. Kuijer houdt echter (via Twitter) vol dat het ‘Doorsnee’ was. Via de radio.

Reageer