Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

De eenzame toren

oude_toren_oostelbeers

 
De eenzame toren van Oostelbeers. In de tweede helft van de negentiende eeuw is ze van haar kerk ontdaan, een kerk die op z’n laatst stamde uit de veertiende eeuw.

De toren zonder spits, die in 1968 is opgeknapt, staat dus sinds ‘s mensenheugenis moederziel alleen te midden van de bolle akkers.

Nog niet zo lang geleden kon je haar vanaf de weg Oostelbeers-Middelbeers zien, maar dat is nu niet meer het geval, door het omringende geboomte.

 

 

 

Een aantal van die bomen heeft nu een rood merkteken gekregen, wat betekent dat ze binnenkort worden gerooid. Eén ligt er al tegen de vlakte. De toren moet weer van ver af zichtbaar worden.

De cultuurhistorische en landschappelijke betekenis van de auw torre, zoals ze in de streek wordt genoemd, wordt goeddeels bepaald door die eenzame ligging temidden van de akkers. Daarom is er in de gemeente Oirschot, waartoe Oostelbeers behoort, onenigheid over een plannetje om ten behoeve van het schuttersgilde Sint Joris (‘Voor God, Koning en Vaderland’) bij de toren ‘een gebouwtje’ te plaatsen.

De guld heeft aan de voet van de toren al 32 jaar haar schutbomen, behelpt zich voor de wc-gang (geen gilde zonder bier) met een soort container en voor de behoefte aan stroom met een aggregaat. Gedurende die 32 jaar heeft de vereniging het terrein, waarop ook wel eens theatervoorstellingen zijn gegeven, onderhouden. Niet onverdienstelijk en een reden temeer, haar tegemoet te komen met een bescheiden nieuwe accommodatie.

De oplossing zou kunnen liggen in een qua vormgeving aanvaardbaar gebouwtje op enige afstand van de toren, zodanig dat het landschappelijk aanzien niet wordt verstoord. Maar daarvoor moet het gilde wel over de nodige grond kunnen beschikken. De ruimte onderin de toren, die nu als rommelhok wordt gebruikt, is waarschijnlijk te klein.

5 Reacties op “De eenzame toren”

Reageer