Wie is online
13 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2013
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Designstad Eindhoven stapelt ene flater op andere


J.C.M. van der Schoot


De Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs liet zich ontvallen, dat Eindhoven het wel even gehad heeft met ster-architecten. Dit naar aanleiding van het al jarenlange geldverslindende gepruts bij de inrichting van het Catharinaplein naar een ontwerp van toparchitect en oud-rijksbouwmeester Jo Coenen. Ook de ‘vermaarde’ Italiaanse architect Massimiliano Fukas, die onder meer het 18 septemberplein ontwierp, zal niet langer om advies worden gevraagd.

 

De wethouder voert onder meer aan dat de ambtenaren niet waren opgewassen tegen de toparchitecten. Een merkwaardige zienswijze. Als de ambtenaren niet voldoende voor hun taak waren uitgerust dan de bestuurders toch ook niet, zou je mogen concluderen, want ook zij zaten er bij en lieten toe wat nu aan de kaak wordt gesteld. Bovendien merkwaardig omdat we vele jaren lang door de bestuurders juichend zijn voorgelicht over de fantastische prestaties van Fukas en Coenen. Daarbij kwamen bestuurders handen te kort om zichzelf op de borst te kloppen. Ook vandaag de dag kan nog geen Eindhovense bestuurder het over zijn lippen krijgen dat bijvoorbeeld het 18 Septemberplein een architectonische janboel is. Ruimtelijke wanorde in optima forma.

De fraaie -historische- architectuur van de voormalige Philipsfabrieken wordt vanuit vele hoeken en kanten aan het oog onttrokken door zogenoemde blobs, elementen van vreemde aard, die de openbare ruimte degraderen tot een volgepropte vuilnisemmer. De woontoren Admirant bijvoorbeeld is ontdaan van zijn noodzakelijke ruimtelijke omgeving door de spiegelende blobs, ‘aanwinsten’ die uitgerekend hier niet thuis horen. Juichen bestuurders nog steeds over de ‘imposante vernieuwing’ van het Piazza-winkelcentrum in 2010? Of is er de wethouder eindelijk achter, dat de heer Fukas hier gefaald heeft evenals het stadsbestuur?

De entree van het winkelcentrum bestaat nu uit een bombastische toegangspoort, een symbolische muil voor het toestromend publiek, maar ook een dwingende, haast dictatoriale wegwijzer. De constructie van het poortdak tast letterlijk en figuurlijk de Bijenkorf aan, een gebouw met ‘eeuwigheidwaarde’ van een vroegere collega en landgenoot van Fukas, de architect Gio Ponti (1891-1979). Nota bene, samen met het NS-station, in het centrum het enige na-oorlogse gebouw van architectonische waarde.

Het lijkt alsof Fukas nog een rekening met Ponti te verheffen had. Een onvergeeflijke flater van deze architect en een even onvergeeflijke blunder van het stadsbestuur. Zelfs de volgeplakte gevel van de Mediamarkt met het beeldmerk van deze winkel was voor het stadsbestuur niet teveel van het goede.

Hoe onnozel er met de openbare ruimte wordt omgesprongen bewijzen ook details: zie bijvoorbeeld de zilveren kaboutermuts voor restaurant Usine, een zogenaamde infozuil ten behoeve van wie voor wat? U mag er ook een traan in zien, veroorzaakt door pijn aan de ogen. Of van verdriet.

3 Reacties op “Designstad Eindhoven stapelt ene flater op andere”

Reageer