Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons
Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina.
Voor alle nieuwe posts…

volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Rubrieken
Portal
Portal van bekende en vooral minder bekende bloggers en opiniemakers.
English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archief
mei 2013
Z M D W D V Z
« apr   jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Polen, het zijn Polen!

MaczekAls steeds een mooie aflevering van Andere Tijden over de bevrijding van Breda in 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder commando van generaal Stanislaw Maczek <- en de teleurstelling van de Polen die daarop volgde: tijdens de conferentie van Jalta werd hun land, dat in 1939 als eerste door Hitlers horden aangevallen, door Roosevelt en Churchill aan Stalin, dus de Sovjets verkwanseld.

De bijzondere verdienste van Maczek was dat hij de historische binnenstad van Breda voor vernietiging wist te behoeden. Vandaar dat hij later tot ereburger van de stad werd benoemd. Ook is in Breda een museum aan hem en zijn divisie gewijd.

Hoewel het buiten het bestek viel van deze tv-documentaire, miste ik toch de enorme frustraties die de Polen eerder opliepen tijdens de operatie Market Garden. Ze zijn toen volkomen ten onrechte van ‘strategisch onjuist handelen’ beschuldigd.

Over de bevrijding van Breda schreef ik een op feiten gebaseerd jeugdverhaal, getiteld ‘Polen, het zijn Pollen!’ dat enkele jaren geleden  bij een herdenking door mijn neef Paul werd voorgedragen. Ik kon er niet bij zijn, maar ik weet zeker dat hij dat heel goed heeft gedaan.

Een pdf-versie van dat verhaal is hier te downloaden

Zie ook: Eindelijk wat meer over Market-Garden

Een reactie op “Polen, het zijn Polen!”

  • Het Maczekmuseum in Breda is in 2015 om financiële redenen opgeheven, maar krijgt een waardige opvolger met een herdenkingscentrum aan de Ettense Baan, waarvoor in mei 2019 de eerste paal is geslagen. Financiering door de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant en vele ‘kleine gevers’.

Reageer