Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2013
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

‘Jagten’, de massahysterie ontleed

Filmbespreking door Guido t’ Sas


Lange tijd antwoordde ik op de vraag naar mijn favoriete film: Être et avoir, over de lotgevallen van een schooltje in de Auvergne. Die is nu ‘verslagen’ door Jagten van de Deen Thomas – Festen – Vinterberg, met de weergaloos acterende Mads Mikkelsen <- in de hoofdrol.

Ik zag deze film gisteravond bij de Bestse Filmliga en ik hoop hartgrondig op een reprise in Biobest Theater, dat de film al eerder in de 50+serie vertoonde. Het is een in alle opzichten heftige ontleding van de massahysterie in een Deens dorp rond het vermeende kindermisbruik van een kleuterleider.

 

Dit kan iedereen overkomen, ieder individu, elke leefgemeenschap. De verdenking en daarop volgende volksgericht zonder enig bewijs. Oude, ijzersterk gewaande vriendschappen worden overhoop gegooid. Lucas, een integer mens, wordt op een gewelddadige manier volledig gedumpt, nadat een schattig meisje, dochtertje van zijn beste vriend (samen op de brommer gezeten, appels gegapt, zat geworden) na voor haar onbegrijpelijke dingen in een andere context te hebben opgevangen, haar fantasie teveel heeft laten werken en daar, onder de druk van ‘ouders en opvoeders’ moeilijk onder uit kan.

Ook bij de nieuwe liefde van Lucas is het vertrouwen weg. Er zijn nog maar enkelen die in zijn onschuld geloven: zijn tienerzoon Marcus en diens peetoom, Lucas’ broer dus. Het seponeren van de zaak door de rechter brengt het dorp niet tot een ander inzicht. De ‘oplossing’ komt pas na een schokkende scène tijdens de nachtmis met Kerstmis; nergens is sprake van vals sentiment, trouwens.

Een meesterwerk. Verplichte kost voor ouders, leerkrachten en leerlingen. Voor iedereen in deze turbulente maatschappij.

Voorpagina hhBest

Reageer