Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2012
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Best herbezint zich op centrumplan

De huidige conjunctuur en de financiële situatie van de gemeente – ook nader beschouwd aan de hand van het regeerakkoord – is voor Burgemeester en Wethouders van Best aanleiding zich opnieuw te bezinnen op de haalbaarheid van het ontwerp voor renovatie van het centrum. Maar ‘uitstel is geen afstel’ benadrukt VVD-wethouder Antoine Walraven (onder meer centrumontwikkeling) volgens een gisteren door de gemeente uitgegeven persbericht.

 

dorpsplein

Impressie van een te maken dorpsplein door Buro Lubbers en Diederendirrix


Conjunctuur en financiële situatie aanleiding tot pas op plaats

B en W van Best en de partners van de gemeente AM RED en Bouwinvest hebben besloten om een pas op de plaats te maken met de ontwikkeling van het centrumgebied. Men wil de haalbaarheid van het huidige plan nogmaals toetsen, voordat nieuwe en grote investeringen gedaan worden in een definitief ontwerp van parkeergarage en winkels.

Haalbaarheidsonderzoek

De gemeente en haar partners gaan op korte termijn een analyse maken van de haalbaarheid van het huidig voorlopige ontwerp voor het nieuwe centrum van Best. Mocht uit deze analyse blijken dat dit ontwerp niet haalbaar is, dan dient de projectgroep binnen drie maanden een studie te doen naar een nieuw realistisch schetsontwerp. 

Sinds november vorig jaar heeft de vastgoedmarkt zich negatief ontwikkeld, met zelfs een scherpe daling in dit najaar. Winkelorganisaties kunnen niet langer anticiperen op stijgende omzetten. Dit komt tot uitdrukking in de besluitvormingsprocessen over nieuwe vestigingen of verplaatsingen van winkels. Huurprijzen staan enorm onder druk en helaas is er zeker op korte termijn geen stijging van de huurprijzen te verwachten.

De gemeente Best heeft het financieel moeilijk. Na een eerste doorrekening van het regeerakkoord is gebleken dat de uitkeringen uit het gemeentefonds de komende jaren aanzienlijk zullen dalen.

Verzet tegen betaald parkeren

Inwoners, ondernemers en de Stichting Centrummanagement hebben hun zorgen geuit over de invoering van het betaald parkeren. De ondernemers vrezen voor een teruglopend winkelbezoek, wanneer betaald parkeren wordt ingevoerd. Dit laatste kan grote gevolgen hebben voor de exploitatie van de geplande parkeergarage, die op de gemeentelijke begroting drukt.

Wethouder Antoine Walraven (Economische Zaken, Financiën en Centrumontwikkeling) benadrukt dat uitstel nog geen afstel betekent:

‘De gemeente, Bouwinvest en AM RED als ontwikkelaar blijven geloven in de doelstellingen van het plan om een compact centrumgebied te ontwikkelen met een aangenaam verblijfsklimaat. Maar we willen wel een haalbaar plan. Doordat er minder inkomsten te verwachten zijn, zullen de uitgaven ook beperkt moeten worden. Dit betekent dat er kritisch gekeken moet worden naar het Uitwerkingsplan, waarbij het wellicht noodzakelijk kan blijken dit bij te stellen naar de realiteit van vandaag de dag,’ laat Walraven weten.

De resultaten van het onderzoek van de gemeente en haar partners zouden in het 1e kwartaal van 2013 worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Een reactie op “Best herbezint zich op centrumplan”

  • Uit recent onderzoek is gebleken dat de leegstand van winkels in middelgrote gemeenten (tot 30.000 inwoners) het hoogst is. In het Winkelcentrum Heivelden in Best, dat sowieso tien jaar geleden al een moeizame start maakte, heeft onlangs weer een speelgoedwinkel het loodje gelegd.

Reageer