Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2012
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Vlag en Wimpel voor jeugdboek Rob Ruggenberg

De Griffeljury heeft een Vlag en Wimpel uitgereikt aan de Bestse schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek IJsbarbaar. Een Vlag en Wimpel is een van de belangrijkse prijzen voor jeugdliteratuur in ons land.

robijswater  

"Ruggenberg is een geweldig verteller, die met vaart schrijft en zijn lezer niet spaart. Hij heeft de rauwe zeventiende-eeuwse werkelijkheid verpakt in een bloedstollend spannend boek. IJsbarbaar is bedoeld voor lezers vanaf 11 jaar, maar ook oudere lezers zullen zeker van dit boek genieten zonder het te kinderachtig te vinden", aldus de Griffeljury.

Het is een op waarheid gebaseerd historisch verhaal, waar Ruggenberg bijna drie jaar aan heeft gewerkt. Hij is er ook enkele maanden voor naar Groenland geweest, waar hij bij de Inuit heeft gewoond. In 1624 ontvoeren Nederlandse ontdekkingsreizigers twee Inuit uit Groenland. Ze nemen de twee ‘barbaren’ mee naar Nederland. Eén sterft er al direct bij aankomst in Schiedam. De ander, een jongen, wordt op kermissen tentoongesteld en naar Den Haag gebracht waar hij kunstjes moet doen voor prins Maurits. De jongen valt in handen van artsen die medische experimenten op hem uitvoeren. Hij ontsnapt, vlucht door Nederland en weet uiteindelijk terug te keren naar Oost-Groenland, waar een meisje op hem wacht.

IJsbarbaar is de vierde historische jeugdroman van Ruggenberg. Ook zijn eerdere boeken vielen veelvuldig in de prijzen.

Het juryrapport

3 Reacties op “Vlag en Wimpel voor jeugdboek Rob Ruggenberg”

 • peter stiekema:

  Het gegeven doet me nogal denken aan ‘De zwarte met het witte hart’, van Arthur Japin, over twee zwarte prinsjes die uit Afrika, naar ik meen Ghana, in 1837 naar Nederland worden overgebracht en hier met allerlei narigheid te maken krijgen……

  • Guido:

   Ik raad je aan, het boek te lezen, dan ben je gauw uit deze droom. Zoals elk goed jeugdboek is IJsbarbaar goed te pruimen door volwassenen.

   • peter stiekema:

    Ik heb het boek van Ruggenberg niet gelezen, het is kennelijk nog niet zo lang op de markt, maar daar kan ik me in vergissen. Kennelijk ken jij het boek van Japin wel of hebt het zelfs gelezen…..?????

Reageer