Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2012
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Beleid Gehandicapten-Parkeerkaart is chaos

invaliden_pkaart_241x173Nederland heeft een Gehandicapten-Parkeerkaart (Parkausweis, Pysäköintilupa, Carte de stationnement enz. enz.) naar Europees model. Het overheidsbeleid aangaande dit hulpmiddel is, althans in ons land, een chaos.
Dat komt doordat er rijksregels zijn, waarvan eenieder, wellicht met zoeken via Google, kennis kan nemen en regeltjes die per gemeente worden gehanteerd, maar waarnaar het door de gebruiker natuurlijk raden is.

 

In Eindhoven en omgeving is er heel wat te doen geweest rond het vermeend verkeerd plaatsen van die kaart door een inwoner van Nuenen achter de voorruit van zijn auto. De man veronderstelde dat het de zijde van de kaart is, waarop zijn naam en pasfoto staan. Maar dat is de achterkant. De juiste kant is die met het gehandicapten-logo en – uiteraard belangrijk – de vervaldatum. Op Europees niveau denkt men dat dat voor de hand ligt, maar de kantonrechter in Brabant gaf de Nuenenaar gelijk, toen die probeerde onder een boete  van 160 euro uit te komen. Met succes dus.

Het Eindhovens Dagblad, dat deze zaak op de voet volgde, bracht onlangs een zogenaamde folluw up, waarin werd gemeld dat ‘de onduidelijkheid wordt opgelost’, doordat het rijk de regels gaat aanpassen.

Ja, de onduidelijkheid, wat de voor- en wat de achterkant van de kaart is. Maar er zijn ten aanzien van het gebruik van de parkeerkaart ook gemeentelijke regels en die lopen sterk uiteen.

Enkele voorbeelden:
Als in Eindhoven de (gratis) gehandicapten-parkeerplaatsen bezet zijn, dan mag de houder van zo’n kaart zijn voertuig (eveneens gratis) op een parkeerplaats in de nabijheid zetten.
In Oisterwijk zegt de gemeentelijke BOA desgevraagd, dat dat niet gratis mag, tenzij je parkeert op een aangrenzende plek met de aanduiding NP (Niet Parkeren!) óf langs een nabije stoeprand, ook als voor die zône een parkeerverbod geldt.

Zo zouden we nog een tijdje door kunnen gaan, maar daarvoor is meer onderzoek nodig.

Je moet het allemaal maar weten.

Een reactie op “Beleid Gehandicapten-Parkeerkaart is chaos”

  • Annelies:

    Nadat de eerste kamer het initiatief heeft afgeblazen om met de GPK overal gratis te kunnen parkeren, blijft het overzicht onduidelijk. Alle gemeenten mogen eigen regels stellen. Gevolg is dat de GPK voor iedereen interessant is. Veelal wordt de kaart illegaal gebruikt na een autokraak. Gelukkig is al 8 jaar een Kaartkluis in de handel die verkrijgbaar is bij thuiszorgwinkels in het land. Op de website van http://www.kaartkluis.nl staat veel informatie over het parkeren met de GPK en vooral belangrijk een landelijk overzicht voor het parkeren met een GPK.

Reageer