Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven

Brabantse ode aan de hufterigheid


Door J.C.M. van der Schoot


newkids_391x214_thumbDe New Kids zijn niet meer. De groep Maaskantse schreeuwers maakt geen nieuwe film, zo hebben zij aangekondigd. Hun filmsucces was niet alleen in ons land maar ook in Duitsland ongekend groot, vooral onder jongeren. Ze waren grenzeloos grof. Dat zegt ook filmrecensent Bart van der Put in het Eindhovens Dagblad ( 14/3/2012) en hij voegt er aan toe: “ De les van de New Kids is geweest dat je met grofheid nooit te ver kunt gaan als je jongeren wilt aanspreken.”

 

Van der Put vertelt geen nieuws. Wat mij betreft derhalve geen verbazing. “Je moet alle registers opentrekken. Dat zal onder filmproducenten navolging krijgen”, voorspelt hij. Ook dat wekt geen verbazing. De kassa moet immers blijven rinkelen en bepaalde filmregisseurs en andere pretmakers weten haarfijn, hoe ver je met geweld en aanverwante ingrediënten moet gaan om mensen de bioscoop in te krijgen en ze er ook laten terugkeren.

Hoogleraar Jongerencultuur Tom ter Bogt ziet in het bereikte schokeffect een verklaring voor het succes en is van mening, dat de jeugd het allemaal alleen maar mooi vindt. “De film is een hyperbool. Alles gebeurt met een vette knipoog en jongeren zijn bijna allemaal in staat om het oog op de realiteit te houden”, doceert hij in het ED- artikel.

Taal-en cultuurwetenschapper Jos Swanenberg zegt, dat van het grove taalgebuik van de New Kids op termijn niet veel zal blijven hangen. Volgens hem hebben ze zeker invloed gehad en ze hebben een punt gemaakt. Hij merkt op, dat het goed is dat de Kids er geweest zijn, maar dat het niet erg is dat het voorbij is.

Volkscultuurkenner Gerard Rooijakkers prijst de New Kids, omdat zij de achterkant van de Brabantse samenleving in beeld hebben gebracht . Volgens hem moet Brabant de Kids dankbaar zijn, want zij hebben de gewelddadige onaangepaste en xenofobe kant van Brabant laten zien, zoals die er altijd al was. “Die aspecten ontbraken in het beeld dat tot nu toe altijd naar buiten werd gebracht. Dat beeld wordt gekleurd door de positieve stereotypen als gemoedelijkheid en worstenbroodjes”, aldus Rooijakkers.

Wat mij zo tegen staat in deze meningen is de geruststelling die er uit spreekt. Het is een vergoelijking van het fenomeen “grofgebekt”. De deskundigen willen kennelijk progressief overkomen. Zij kijken echter niet alleen door een wazige bril naar de samenleving, maar zij leggen ook de nodige naïveteit aan de dag. Het optreden van de New Kids heeft namelijk naar mijn stellige overtuiging een bijdrage geleverd aan het verder populariseren van het fenomeen “grofgebekt”. Vooral ook door middel van wat humor vermag, kunnen hufterig gedrag en grof taalgebruik aanstekelijk worden gestimuleerd.

Mijn mening is klip en klaar: De New Kids hebben een uitbundige ode gebracht aan hufterigheid en onbeschaafd gedrag in woord en beeld.

De acteurs, die het groepje New Kids vormden, kropen in de huid van hangjongeren om vervolgens met het uitbaten van onbeschoftheden en grofheden in korte tijd een gigantisch kapitaal te vergaren. Dat is het enige punt dat ze hebben gemaakt: een gevulde bankrekening dus. Verder kan de New Kids geen enkele verdienste worden toegeschreven. Het groepje heeft ook niets bloot gelegd wat we niet wisten of kenden. .

Een wel zeer verontrustend gebrek aan realiteitszin illustreert de opmerking van hoogleraar Ter Bogt: “Alles gebeurt met een vette knipoog. De jongeren zijn bijna allemaal in staat om het oog op de realiteit te houden”. Prietpraat. De praktijk van alle dag toont het tegendeel aan. Overduidelijk blijkt, dat een grote -groeiende- groep jongeren het oog op de realiteit mist. Zij bedienen zich maar wat gretig van grove taal en hufterigheid. Het zou daarom alleen al van wijsheid getuigen om enige terughoudendheid in de sector grof vermaak in acht te nemen uit mededogen met deze groep.

De acteurs, die de New Kids creëerden, gaan nu – zo is aangekondigd – een “vette” show in elkaar zetten.

Nog even en de “Maaskanters” worden vanwege hun verdiensten door de Brabantkenners voorgedragen voor een culturele prijs . Uit dankbaarheid. Dat zou wel een ‘bijzonder fraaie’ aanzet zijn voor de kandidatuur van Brabantstad op weg naar Culturele Hoofdstad van Europa!

Reageer