Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2012
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Eindhoven Airport negeert crisis

Door J.C.M. van der Schoot sr


Bij het startsein voor de bouw  van een tweede terminal voor Eindhoven Airport  zijn , zoals gebruikelijk bij dit soort gelegenheden, gloedvolle woorden gesproken.  Volgens de Airport-directie is uitbreiding van de luchthaven  een “bittere operationele noodzaak”.  En: “Er is geen tijd voor een adempauze bij Airport.”  Ook de Eindhovense wethouder kraait er lustig op los: “We zijn nog niet klaar.”

 

Als het over Airport gaat, doet het er niet toe wie wat zegt. Er is geen verschil meer tussen de gebezigde taal van de directeur en de bestuurder/wethouder. Ze staan allebei  in hetzelfde koor  te zingen. De verwevenheid  en samenwerking tussen commerciële belangengroepen en openbaar bestuur  zijn  zo intens dat het niet interessant meer is wie wat zegt met welke pet op. Je  zou denken, dat het in een toenemende  wereldcrisis verstandig zou zijn om een adempauze in te lassen voor zoiets als een tweede terminal en een hotel bij een luchthaven. Niets daarvan. Maar al zijn  de Airporters/bestuurders nog zo snel, de crisis achterhaalt hen wel.

“Met de wetenschap van nu zouden we dergelijke investeringen niet meer zo snel uitvoeren en zouden we als openbaar bestuur ook  niet zo’n  intensieve samenwerking zijn aangaan met marktpartijen”,  zo heet het over enkele jaren.  Dan wordt ook de vraag gesteld: ”Kon u dit onheil  voor de burgers dan niet zien aankomen?  Het antwoord zal luiden: “Nee, dat konden we niet.  Het was normaal. Iedereen deed het. Het bleef binnen de kaders van de toenmalige wetgeving. Het was bovendien knap ingewikkeld allemaal en  vaak snapten we ook niet alles”. Laatste vraag: ”U wist toch wel het verschil tussen voortgang en vooruitgang”. Antwoord: “Nou eigenlijk niet zo. Dat kwam nooit aan de orde.  Dat leefde  in onze kringen niet”.

Duurzaamheid, luchtvervuiling, aantasting van gezondheid en leefomgeving, overlast, kortom milieu?  Het doet er allemaal niet meer toe of zoals we een dezer dagen een neo-liberaal   tijdens een onderonsje fier hoorden zeggen:  “Dat spul kunnen we nog steeds niet op onze boterham smeren, soms  wel leuk als marketing-tool”.

Jasper van der Schoot is oud-redacteur van het Eindhovens Dagblad

3 Reacties op “Eindhoven Airport negeert crisis”

Reageer