Wie is online
21 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2011
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

De verhalen bij de stenen

Podcasterij BestWest, aflevering 95, door Guido t’ Sas

pijp_in_de_mistWat heb je aan monumenten, aan al die stenen, zonder dat je het geringste weet over hun rol in de samenleving van onze voorouders? Ja, daar hebben we onze geschiedenisboeken, ons beeldarchief, gelijk dat in Hilversum en onze musea voor zou je denken. Maar de ‘petite histoire’ de bescheiden wetenschap van de betrokkenen, dreigt verloren te gaan, waardoor die monumenten ons en onze kinderen steeds minder te vertellen hebben.


<-De schoorsteen is het enige wat er van de Bestse klompenfabriek is overgebleven.


Dat heeft Erfgoed Brabant, een samengaan van de Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, de Brabantse Museumstichting en de Stichting het Brabants, goed begrepen. Zij heeft het woord bij de stenen gevoegd, of in goed Brabants, zoals ik het ongeveer in het tijdschrift In Brabant las: de stories at the stones.

Buurtbank

Erfgoed Brabant heeft met de Buurtbank Brabant 18 rijksmonumenten bezocht die van de provincie extra subsidie voor hun restauratiewerkzaamheden hebben gekregen. Al deze verhalen zijn samengebracht in een boek, getiteld ‘Van cannidassen, kleppers en halve zolen’. In deze uitgave komen de geschiedenissen van de 18 bezochte monumenten aan bod, opgeluisterd met passages uit de meest aansprekende anekdotes en geïllustreerd met foto’s van vroeger en van nu. Bovendien wordt bij de verschillende hoofdstukken niet alleen verwezen naar www.buurtbankbrabant.nl, waar men de verhalen over deze industriële monumenten rechtstreeks terug kunt luisteren, maar treft u achter in het boek ook een cd aan met een selectie indrukwekkende, herkenbare en soms ontroerende interviews die op de industriële locaties met oud-medewerkers zijn opgenomen.

Kanidassen

Buurtbank Brabant _kanidassen
Harrie van de Velden met zijn schoorsteen op de Buurtbank


Koud nadat ik, in augustus 2011, voor Omroep Best een column voorlas over de strijd voor het behoud van de Canadese populier, de kanidas, in het Meierijse landschap, beluisterde ik vanaf deze cd een interview met onder anderen Harrie van de Velden, in de jaren zestig van de vorige eeuw eigenaar van de gelijknamige klompenfabriek in Best. Die fabriek verwerkte – dit voor de volledigheid – het hout van die kanidassen. De fabriek, allang buiten gebruik, brandde in 2009 onder verdachte omstandigheden af. De gemeente Best besloot de schoorsteen als industrieel erfgoed te behouden. Ze is inmiddels gerestaureerd en zal worden ingepast in een woonwijkje.

Ik vond het interview met Van de Velden en klompenmaker Wim van Laarhoven, dat overigens op de cd qua technische kwaliteit heel wat beter tot zijn recht komt dan op op de website van de Buurtbank, mooi aansluiten met de eerder genoemde column over de kanidassen. Met vriendelijke toestemming van de rechthebbenden heb ik het in een audioverhaal (podcast) verwerkt.

De 95e aflevering van Podcasterij BestWest, getiteld De verhalen bij de stenen is hier te beluisteren; ze duurt ongeveer een kwartier. Wilt u de mp3-file liever downloaden, klik dan met de rechter muisknop op de link en kies voor ‘Doel opslaan’.


Beluister

Reageer