Best Cultureel

hhBest

Home

Maak gebruik van de notificatie-service van hhBest

(Oud-)Bestenaren of zij die zich met Best verbonden voelen, kunnen inschrijven voor notificaties per e-mail, telkens als er een nieuw item over Best op deze site verschijnt. Klik daarvoor hier.

Geringe tariefsverhoging

BiebBest biedt meer in 2008

25.11.2007
De collectie van Bibliotheek Best wordt binnenkort flink uitgebreid. Voor de jeugdafdeling heeft
de bibliotheek ruim 700 materialen aangeschaft en op de afdeling voor volwassenen komen er
1000 romans bij. Voor leden van de bibliotheek betekent dit onder meer dat men vanaf januari
2008 méér boeken tegelijk mag lenen: zes romans/leesboeken en zes informatieve boeken.

Ondanks de ruimere keuze en de aangepaste uitleenvoorwaarden zegt de bibliotheek dat het haar gelukt is, de tariefstijging in 2008 beperkt te houden. Alleen leners boven de 21 jaar gaan iets meer betalen:
van 21 tot 65 jaar wordt het tarief 26,00 euro en voor 65+ers wordt het 16,00 euro, hetgeen gelijk is aan het reductieabonnement. Het gratis lidmaatschap voor jeugd tot 18 jaar blijft gehandhaafd en ook het tarief voor 18-21 jaar blijft hetzelfde: 19,50 euro. Instellingen betalen 35,00 euro en
Vrienden van de Bibliotheek blijven lid voor 100 euro per jaar.
Er is ook nog een tariefverlaging te melden. Het leengeld voor digitale media wordt met ingang van januari verlaagd naar 2,00 euro per week per dvd, cd, cd-rom of game.

De tarieven van de Bestse bieb zoals die sinds 1 januari 2007 gelden:

Tot 18 jaar gratis               
Van 18 tot 21 jaar € 19,50
Cultureel jongeren paspoort € 19,50
Van 21 tot 65 jaar  € 24,50
65 jaar en ouder € 14,50
Reductie-abonnement  € 14,50
Instellingen  € 30,00
Vervangen lenerspas  € 2,50
Bibliotheekpaspoort p.j.  € 5,00
Vriendenpas  € 100,00

Zelfbediening

De gemeenteraad heeft op 12 november subsidiëring van een zelfbedieningsysteem in de
bibliotheek goedgekeurd. Via dit nieuwe systeem kunnen klanten van de bibliotheek zelf hun
materialen registreren. Medewerkers van de bibliotheek krijgen daardoor meer tijd voor andere
taken. Ook kan de bibliotheek door de invoering van het zelfbedieningsysteem de openingstijden
op zaterdag gaan uitbreiden. Het is de bedoeling dat het zelfbedieningsysteem in de loop
van 2008 wordt ingevoerd.

 


Piet gaat ten onder en staat weer op

18.11.2007
Sint Nicolaas is vanmiddag om half een precies in de IBC-haven, aan het Wilhelminakanaal in Best gearriveerd. De wachtenden op de Batabrug kregen een spectaculaire show te zien van Pietermannen op jetski's, waarbij er één 'te water raakte'. Hij ging ten onder, maar stond tot ieders verbazing ook weer op. Fotomontage hierboven. Beluister Aflevering 68 van Podcasterij BestWest over Sinterklaas!

En daar is de eh...boot!

Sinterklaas arriveert in Best. Oeps!

Diashow op YouTube + andere (grappige) Sinterklaasfilmpjes!

<-


The Illusionist. vanderzande.com

Filmcyclus 50+

In BioBest draait weer de filmcyclus voor Vijftig Plussers.

De films worden wekelijks vertoond op donderdag- en vrijdagmiddag om 14 uur, voor het aardige bedragje van 5 euro pp inclusief koffie of thee met cake in de pauze!
Overzicht tot en met 14 december, voor zover nog relevant:
15 en 16 november: Devil wears Prada
22 en 23 november: Anche libre va bene
29 en 30 november: Snowcake
6 en 7 december: The illusionist
13 en 14 december: La Môme (La vie en rose)

 

Bibliotheek in november

Verkoop afgeschreven boeken

Vanaf zaterdag 24 november kunt u tijdens de openingsuren in de bibliotheek terecht voor afgeschreven boeken. Deze boeken passen niet meer in de collectie, maar kunnen voor de individuele lezer nog interessant zijn.

Internetcafe

Op 5 en 19 november zijn er medewerkers van Seniorweb in de bibliotheek voor het internetcafe. Na een korte voordracht (dit maal over schijfopruiming en brieven maken) zal de docent vragen beantwoorden en kan men oefenen op de beschikbare computers.
Het Internetcafé in de bibliotheek is in principe op iedere 1e en 3e maandag van de maand van 10.00 - 12.30 uur toegankelijk. De kosten bedragen 2 euro.

Tentoonstelling: Tien culturen

Vanaf 19 november is een tentoonstelling ingericht van foto's, interviews en voorwerpen uit de verschillende culturen die in Best te vinden zijn. 'Best kleurrijk', het multiculturele evenement dat ook in juni 2008 weer gehouden wordt, is uitgangspunt voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling is tot en met 8 december te bekijken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 

Poëziewedstrijd De Nacht

22.10.2007
In 2008 zal voor de derde keer de Bestse Poëziewedstrijd worden gehouden. Het thema is De Nacht.
De winnaars zullen bekend worden gemaakt tijdens de Kunstmarkt in het Joe Mann natuurtheater op zondag 18 mei 2008. Dan zullen alle ingezonden werken gepresenteerd worden en krijgen de makers gelegenheid, hun gedicht voor te dragen.

Deelnemers kunnen hun werk insturen in viervoud tot 30 maart 2008 naar: stichting Cultuurpassie, afd. poëzie, t.a.v. José Vervoort, De Ronde 8, 5683CZ Best

www.cultuurpassie.nl 

cultuurpassie@hetnet.nl

Naar boven

Reacties op Dorpsplein

Werk van Marja Vink

Expositie Marja Vink

11.10.2007
Marja Vink exposeert van 28 oktober tot 2 december in Educatief Centrum De Wig, Iman van den Boschstraat 2a.

Op zondag 28 oktober kan men van 14 tot 16 uur daar terecht en verder tijdens de openingsuren van De Wig.

 

 

 

 

 

www.centrumdewig.nl  

www.cultuurpassie.nl

Sociale Markt 07

30.09.2007
Opeens was het mooi weer, brak zelfs de zon door, tijdens de Bestse Sociale Markt 2007 op het parkeerterrein voor de Prinsenhof (die daardoor nadrukkelijk bij het evenement kon worden betrokken).

Boven: de Wetswinkel in 'vol ornaat'.

Linksonder de 80-jarige Toon van de Sande met zijn fotocollectie van oud Best.

Daarnaast de dames van de KVO met achter zich nog de vlag van de organisatie toen ze nog onderdeel was van de NCB (Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). 'Dáárvoor heetten we Plattelandsvrouwen', klonk het ietwat besmuikt.

Best afficheert zich graag als 'kern met pit'. Terecht, denken we na een bezoek aan de markt.

Naar boven

Reacties op Dorpsplein


Gezocht: enthousiaste schrijvers

De Schrijversclub Best is op zoek naar een aantal mensen die willen leren schrijven, of al ervaring daarmee hebben.
Onder leiding van mevrouw Will van Sebille (neerlandicus en schrijfster) zal 1 x per maand op donderdagavond aan een opdracht gewerkt worden. Het gaat om verschillende vormen van schrijfkunst zoals poëzie, het korte verhaal en de column.
Heb je interesse meld je dan aan vóór 16 september bij: Jose Vervoort 0499-396032.

 

Muziekinstituut Best-Oirschot bestaat vijftig jaar

10|05|07
Het Muziek- en Dansinstituut Best-Oirschot bestaat 50 jaar en houdt een feestweek eind mei voor alle leerlingen. Op vrijdagavond 1 juni is er een gratis toegankelijk concert door klarinetkwartet "FIATO" in de Protestantse Kerk, Julianaweg Zuid 1, in Best en 's zaterdag 2 juni volgt een open dag van 12.00 tot 15.00 uur in de school J.P. Coenstraat 40. Na de vakantie is er nog een concert voor alle inwoners van Best en Oirschot op zondag 16 september 2007 om 12.00 uur in De Enck, Oirschot.

 

Kasba-toetsenist Wouter van der Dennen uit Best:

'Voor ons is er geen zij en wij'


'Voor ons is er geen zij en wij' Hiermee verwoordt toetsenist Wouter van der Dennen (25) uit Best zijn gevoelens over zijn samenwerking als autochtoon met onder anderen Marokkaanse muzikanten in de groep Kasba. De Nederlands/Marokkaanse band was onderwerp van de documentaire Kasba in de Polder die op 20 april te zien was op Nederland 1.


Documentairemakers Martin Maat en Hans Hermans volgden de band anderhalf jaar lang. Een periode waarin veel verandert, voor Kasba, maar ook binnen de Nederlandse samenleving.
De Kasba muzikanten, vijf Marokkaanse en vier Nederlandse, spelen een spetterende mix van: Rai, Rock, Funk en Reggae. De documentaire volgt Kasba tijdens verschillende optredens, o.a. met Blof en Thé Lau en op toernee in Marokko, maar biedt ook een persoonlijke kijk achter de schermen bij de Kasba leden. Kasba is het verhaal over een muzikale Tajine bereid door Marokkaanse en Nederlandse muzikanten, maar Kasba is meer dan leuke muziek. Kasba is ook een verhaal over allochtone en autochtone Nederlanders dat spot met alle integratieclichés en laat zien dat muziek alle grenzen overstijgt.

De opnamen beginnen kort voor de moord op filmmaker Theo van Gogh in november 2004. Na de moord wordt de band gevraagd deel te nemen aan het verbroederingsconcert Stay Close op het Museumplein in Amsterdam.

KasbaWouter van der Dennen (links) met Kasba op het bevrijdingsfestival in Den Bosch in 2005

Daarna gaat het in Nederland hard met Kasba. Ze openen bevrijdingsdag voor kroonprins Willem-Alexander en premier Balkende en brengen het lied van de vrijheid, geschreven door The Lau en opgenomen met Blof, voor het eerst ten gehore op bevrijdingsdag. Een CD opname met Paul de Leeuw volgt, evenals diverse TV optredens.
Vrijwel altijd vinden de opnames of concerten plaats in een multiculturele context. Zo wordt een muzikale vriendengroep ineens (tegen wil en dank) een toonbeeld van integratie.
De muzikanten van Kasba zien de samenleving verharden. "De kloof tussen de allochtonen en de autochtonen wordt alleen maar groter. De contacten zijn niet meer zoals vroeger. We worden bang voor elkaar en dat irriteert me. We leven nu eenmaal samen in dit land en we moeten elkaar zien als mens en niet als allochtonen en autochtonen," zegt percussionist Abdelmajid Douhou. Maar de leden van Kasba voelen er niets voor om zich door de verharding in de samenleving van de wijs te laten brengen. Dat blijkt tijdens een wekenlange tournee in Marokko. Kasba is in Marokko erg populair nadat ze er met het vrolijke Yama Bomba wekenlang op nummer 1 stonden. De toer door het thuisland van vijf leden van de groep versterkt de onderlinge band en het wederzijdse begrip. Toetsenist Wouter van der Dennen uit Best: "Er zijn in Nederland veel vooroordelen over de Marokkaanse samenleving. Voor ons is dat anders. Voor ons is er geen zij en wij. We zijn gewoon Kasba."

Waar Kasba in de landen van de Maghreb staat voor de oude stad, de ontmoetingsplek van bewoners, is Kasba in de polder vooral een verhaal over de ontmoeting tussen autochtone en allochtone Nederlanders. Een humoristische ontmoeting die spot met alle integratieclichés en die aantoont dat de "allochtone" werkelijkheid vaak minder schematisch is dan veel mensen denken.

www.kasba.nl
IJsbeeld siert een van de mooiste woonwijken van Best (Fotostrip)

Bestse torenhaan weer op niveauKnipsel

Gemeentelijke monumentenlijst

In het weekblad Groeiend Best stond een strip, samengesteld uit foto's van gebouwen die door de heemkundekring desverzocht zijn voorgedragen ter plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Gelukkig zijn daar ook moderne gebouwen bij. Alleen, dat houdt wel 'gevaren' in zich, namelijk van 'niet te betwisten smaakverschillen' en mede daardoor willekeur. Zo zet ik een vraagteken bij het kantoor annex woonhuis van Van de Ven Architecten in de wijk Heivelden. Nogmaals, over de schoonheid of de originaliteit zeg ik niks, alleen...zo weet ik er nog wel 'n paar. En waar ik me al sinds jaar en dag aan erger: is die enorme tekst 'Van de Ven'etc. op de gevel. Ik vind namelijk dat zoiets niet in een woonwijk thuishoort. Zomin als (te) grote bedrijfsauto's. Maar daarover graag een andere keer.
Guido t'Sas

Reageren kan ook per e-mail