Bestse torenhaan draait weer

Naar beginpagina hhBest

hhBest


Omhoog
De gondel met de torenhaan op punt van vertrekken.

07|12|05
Vanmiddag om precies kwart voor vijf - het was al schemerduister - is de Bestse torenhaan voor wie weet 'n jaar of dertig weer naar boven gegaan.

Sommigen pinkten een traantje ;-) in de wetenschap dat ze hem niet meer van zo dichtbij zullen aanschouwen, of er zou zoiets ergs moeten gebeuren als in 1944, toen een voorganger van de haan met spits en al van de toren van de Odulphuskerk werd geschoten.

De haan staat er weer op en - wat minstens zo interessant lijkt - hij zal weer met alle winden meedraaien. Voor zijn restauratie deed hij dat al enkele jaren niet, omdat-ie was vastgeroest.

Het terugplaatsen van haan, kruis en vergulde (aard)bol heeft meer dan een werkdag geduurd. Het arbeidsintensiefst was het opnieuw aanbrengen van de mof, waarop het geheel rust.

Hijstrans
Een honderd meter hoge telescopische kraan

Drie gespecialiseerde bedrijven kwamen eraan te pas: de dakdekkersfirma v/h Bakker uit Vessem voor die mof, het Ingenieursbedrijf M. van de Kerkhof BV uit Beek en Donk voor wat heet de torenbekroning en niet te vergeten Hijstrans BV uit Veldhoven voor de honderd meter hoge telescopische kraan met gondel, waarin volgens waarschuwing maximaal 2 personen mogen, maar dan moet je de stevig ingesnoerde Foto Aartsen even niet meetellen. Zijn in Brabant, erger nog, in Best. Knijpen oogje dicht ;-)

Een specialiteit is natuurlijk ook de zegening van het kruis, waarvoor de pastoor tekende.

De weersomstandigheden waren niet bepaald ideaal voor het karwei: buiïg en een tamelijk harde wind, vooral daarboven natuurlijk.

De restauratie van de torenbekroning kost 16.000 euro. Betaald uit onder meer het restauratiefonds van de monumentale Odulphuskerk.

Maar de support van belangstellende Bestenaren was geweldig.

 

MofDe mof zit erop kijkers
Om een stijve nek van te krijgen.
Het kruis Kleuter
Een Bestse kleuter bekijkt de kraan, voor dat-ie naar boven gaat.