Media/Sitespot

Home hhBest Een rubriek waarin gerenommeerde en/of nieuwe sites en weblogs worden vermeld en kort toegelicht. De verversingsfrequentie is hoog, hoewel van sommige sites kan ik moeilijk scheiden...

Hier komt al gauw de volgende tip te staan, maar ik ben nogal kieskeurig. :-)

Bezoek VPRO Landroof

Reclame voor mijn dochter ;-)

Mijn, dwz webmasters dochter Mariken runt met haar vriend een recreatiebedrijf in de Auvergne. Twee gites en een camping op een 160 jaar oude boerderij. Er is daar ook een opvang voor 'moeilijke kids'. Er zijn ook 'gewone kids', namelijk mijn twee kleinzonen. Klik

Buurtschap Straten

Website van de Oirschotse buurtschap Straten, met veel (historische) informatie en een link naar de actuele nieuwsbrief, waarin aardige, leuke, bijzondere vrijetijdsevenementen worden aangekondigd.

 

http://www.buurtschap-straten.nl/


De slag bij Leuven, naar een schilderij van L. van den Bom.

Authentiek verslag Tiendaagse Veldtocht

In 1930, bij de viering van het 100-jarig bestaan van België (althans de herdenking van de Belgische opstand en de Tiendaagse Veldtocht) gaf H.G. Cannegieter het dagboek van zijn gelijknamige grootvader uit. Dat was een in Friesland woonachtige arts, die als kapitein mee naar het zuiden optrok om de opstand neer te slaan. Dit authentieke reis- en oorlogsjournaal staat compleet op het internet. http://houwie.net/10veldtocht00.html

 

 

 

Nederlandse Liederenbank

In de Nederlandse Liederenbank zijn meer dan 125.000 Nederlandse liederen ontsloten, van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw.
Het gaat om liefdesliederen, spotliederen, geuzenliederen, psalmen en andere religieuze liederen, volksliederen, kinderliederen, sinterklaas- en kerstliedjes en nog veel meer.
Bronnen van de liederen zijn liedboeken, liedbladen, liedschriften en veldwerkopnamen.

Brabantse volksliederen Harrie Franken

Hoewel het wellicht nog niet zichtbaar is op de site, zijn ook de duizenden Brabantse volksliederen, verzameld door wijlen de Bergeijkse schoolmeester Harrie Franken aan de collectie toegevoegd.

Kelken, cibories en monstransen

Attributen uit het Rijke Roomsche Leeven in hardware verzameld door de Brabander Karel Kremers

ekudos eKudos is een democratische nieuwssite,
waar de bezoekers bepalen welk nieuws belangrijk is in plaats van een redactie. Je kunt zelf artikelen toevoegen, en artikelen van anderen waarderen door kudos te geven . Heeft een artikel genoeg kudos? Dan komt het op de voorpagina.  
De Ruyter

Michiel Adriaensz. de Ruyter

Zich 'officieel' noemende, maar beetje rommelige en vercommercialiseerde portal rond de 400e geboortedag van de Nederlandse zeeheld Michiel Adriaensz. de Ruyter. Op de website van BN/De Stem staat een lezenswaardig levensverhaal.

De Grondwet naar de hand gezet van Geert Wilders

Een interpretatie van de internet- en rtvjournalist Francisco van Jole

 

 

 

Videostrip

Op

Strips.blogo.nl

kun je videostrips bekijken. De still hiernaast is uit Aha Take On Me. Een meisje zit in een cafetaria in een stripblad te kijken, als de succesvolle motorracer haar opeens vanuit de strip de hand toesteekt. Het meisje wordt deel van de strip en de knappe jongen af en toe iemand van vlees en bloed. Bij 'afwezigheid' van het meisje, gooit de serveerster het verfronnelde stripblad in de prullenbak... Het filmpje staat op You Tube. Erg goed!

PSV-TV
Churchill

Grumpy Winston

Waarom kijkt Winston Churchill hier <- zo grimmig (grumpy)? Toen de Britse premier tijdens Wereldoorlog II voor fotograaf Yousef Karsh poseerde, vertraagde hij de sessie door aanhoudend de beroemde sigaar te paffen. Totdat de Karsh een kordaat besluit nam, hem de knuppel uit z'n mond trok en snel afdrukte.
Deze foto hangt in het trappenhuis van Downingstreet 10, London, sinds meer dan 270 jaar de ambtswoning van de Britse regeringsleiders. Churchill is trouwens de enige premier, van wie daar twee portretten hangen.

 

Het verhaal over de verwijderde sigaar lijkt me tamelijk anecdotisch. Ik vind de blik van sir Winston kenmerkend voor hem. Een bulldog. Wie de oorlog heeft meegemaakt, herinnert zich de Engelse staatsman graag zo, als de onverzettelijke tegenstander van Hitler. Meer dan die andere foto's, waarop hij, het V-teken makend, mét sigaar te zien is.

Je kunt tegenwoordig, dankzij internet, een rondgang door Downingstreet 10 maken.

G.

Virtual tour of 10 Downing Street


Volksmuziek uit Brabant, speciaal De Kempen Bevat onder meer de nalatenschap van de onderwijzer, musicus en onderzoeker Harrie Franken. Ook downloadbare mp3's. Franken is trouwens in 2003 overleden en sinsdien is de site nauwelijks geactualiseerd.
Radiovrouwen

Vrouwen die bij de radio werken. 'Radiobitche' is door presentator Astrid de Jong onmiddellijk als geuzennaam aangenomen

 

Column Jan Blokker in nrc.next  
Frontsoldaat

Zeldzame, vroege kleurenfoto uit WO2

Deze zeldzame, vroege kleurenfoto uit WO 2 van de begrafenis van een frontsoldaat (let ook op de schaduw van de fotograaf, linksonder) is te zien op de fotosite Webshots.
Het gaat om een collectie van 2500 foto's hoofzakelijk in zwart-wit van de oorlog in Rusland. De beelden zijn van uitzonderlijke kwaliteit (de Duitsers waren al vroeg in de vorige eeuw uitstekende amateurfotografen). Bereid je voor op soms gruwelijke foto's, maar het Oostfront wás gruwelijk. Overigens lijkt het merendeel van de foto's, zoals de hier getoonde, begrafenissen en graven van gesneuvelden tot onderwerp te hebben.


Lucca

Foto's Sante Brun van Lucca in december 2006

Meer dan vijftig foto's van Lucca (It.) door Sante Brun, gemaakt met veel oog voor het detail en het afwijkende. Sante wordt op de fotosite Webshots overladen met complimenten en bedankjes.

<-Seen from the Guinigi Tower.

 

 

 

 

Slavenhaler

Slavenhaler, nieuw boek Rob Ruggenberg

verschijnt in het voorjaar van 2007. Een schitterende website, met veel informatie voor Scholieren, vertelt letterlijk alles over de achtergronden van deze historische jeugdroman over de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij. Het is bovendien een interactieve site, met muziek, spelletjes en veel beeldmateriaal.

Rob Ruggenberg uit Best debuteerde in 2006 met Het verraad van Waterdunen. Dit boek werd zeer positief ontvangen en genomineerd voor de Thea Beckmanprijs.

www.slavenhaler.nl

Knutselpagina

Knutselpagina

Hier zijn ze wel even zoet mee

Frietzak

 

 

 

35 leukste frietzakken van België

28|11|06
In België werd eind november 2006 'De week van de friet' gehouden. Op de bijbehorende website kun je de 35 leukste frietzakken bekijken. (Mogelijk blijft deze site nog even intact.)

 

 

 

 

Straatschutter

 

 

 

 

 

Merkwaardige straatbeelden

De website HaHa.nu (!) verzamelt foto's van de merkwaardigste standbeelden/straatsculptures over de hele wereld. Er staan er al tientallen op, waaronder <- deze.

 

 

 

 

 

 


Baghdad Burning

Baghdad Burning is het weblog van een jonge Iraakse, zich noemend Riverbend. Haar ontboezemingen over het leven in Irak zijn van een zodanige kwaliteit en in zo goed Engels geschreven, dat ze is genomineerd voor de Samuel Johnson Prijs, een Britse boekenprijs (non fictie), waaraan een bedrag van 44.000 euro is verbonden.

Geen kind in de cel

Breed gesteunde website, die het opneemt voor kinderen van asielzoekers.

 

 

Heerbeeck Deze website is een bron van informatie over het Heerbeeck College, school voor VMBO-t, HAVO en VWO in de regio Best-Oirschot. JumppageBest

Kookfreak

Een Hollandse meid, die veel van koken houdt en graag recepten verzamelt. Haar voorkeur gaat uit naar de Spaanse keuken en van daaruit is Kookfreak begonnen met het vertalen van recepten vanuit het Spaans naar het Nederlands. Het zijn praktisch allemaal recepten die ze zelf uit Spanje heeft meegenomen.

www.kookfreak.nl

Vrouw.nl met columns van onder anderen Marlou Roossink (toevallig uit Best).

 

Sigmund

Sigmund online

De belevenissen van Sigmund, de zelf redelijk geschifte psychiater, sexist en sexmaniak, zijn sinds kort, behalve in onder meer de Volkskrant ook te volgen op een website Daar is ook 't een en ander te lezen over zijn schepper en kwade genius de striptekening Peter de Wit.

 

 

 

 

Urbain

Nooit op maandag

Bijbaan: regisseur van amateur-toneelgezelschappen, annex liefhebber van Leffe. Heeft op maandag nooit jeuk, tenzij in z'n broek. Peil nochtans verantwoord (Zie ook Oubette)

Courgette
'Zjaloes dat ze is dat ik nu een blog heb binst dat zij nog alleens geen computer in haar kot heeft staan.' Van die dingen.

Oubette

Niet de Vlaamse Pijl maar het Vlaamse peil. Probeer het zonder woordenboek.


Fileratings

 

Belangrijke gratis progs

Chatsprogs, voornaamste audioprogs, gratis antivirus- en spywarescanners enz.enz. Een portal om bij de hand te hebben, dus onthoud deze bladzijde van hhBest! Altijd te bereiken via Menu bovenaan -> Media -> Interessante links.

 


Discobus

Alle mogelijke informatie over de dubbeldeks
Discobus
die vanaf station NS in Best telkens weer ergens anders heen en terug gaat. Een initiatief van twee Bestse studenten. De site heeft ook een forum, is dus tevens een ontmoetingsplaats van stappers!

Radiocolumn over de discobus (tekstversie) Podcasterij BestWest Aflevering 34


 

Screenshot

 

 

 

De makkelijkste site. Beveel 'm aan!


23|01|06
Mijnabc.nl heet niet alleen de makkelijkste site, maar maakt dat ook voor een flink stuk waar.Ze is speciaal ontwikkeld voor mensen met lees- en schrijfproblemen.
Duidelijke symbolen, begeleid door gesproken tekst leiden je naar onderwerpen als reizen, geldzaken, internet en lezen/schrijven.

De site is nog in aanbouw zodat ik als initiatiefnemers (o.m. Stichting Lezen en Schrijven, Stichting Alfabeter en Rabobank) nog even zou hebben gewacht met er ruchtbaarheid aan te geven. Maar het kan best wat worden. Om in de gaten te houden en belanghebbenden te tippen.

 

Schrift

Bladeren in een schrift van Mozart

Klikken op het schrift hiernaast, een kladschrift van Wolfgang Amadeus Mozart, brengt je naar de British Library, die je de gelegenheid biedt, dankzij de verbluffende techniek van Macromedia's Flashplaying letterlijk door dit schrift met teksten en noten te bladeren.

Er zijn muziekfragmenten te beluisteren en de tekst wordt je desgewenst (in Engelse vertaling) voorgelezen.

Houd er rekening mee, dat er misschien iets geïnstalleerd moet worden, waarbij eventueel geopende webbrowsers tijdelijk worden gesloten. Het kan even tijd nemen, maar het is zéér de moeite waard.

Meer over Mozart naar aflevering 31 van Podcasterij BestWest hieronder. Ook in aflevering 32 gaat het nog even over Mozart.

 

Reactie:

Fraai en zeer interessant hoor zijn aantekenschriftje! Geweldig dat we dat zo onder ogen kunnen krijgen, zit vernuftig in elkaar.

BB

Kleintje

Vlaams Kleintje

Kleintje wordt getekend door Kathleen Verhetsel, een Vlaamse studente journalistiek. Ze begon aan de strips tijdens de examenperiode eind mei 2005, deels om haar frustraties te uiten, deels om gewoon een beetje creatief bezig te zijn. Al snel bleken de cartoons populair te zijn onder vrienden en kennissen. Zo kwam Kathleen op het idee er een site voor te maken zodat nog meer mensen er van konden genieten. Geweldig. Kathleens humor is heel subtiel.

http://www.kleintje.be

Ontving op 7 augustus 2007 de 1.000.000e bezoeker.


Logo

thuisinbrabant.nl

ThuisinBrabant.nl

De website ThuisinBrabant.nl is een samenwerkingsverband van Brabants Historisch Informatiecentrum, Brabantse Museumstichting, Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, Erfgoedhuis Noord-Brabant, Kring van Archivarissen in Noord-Brabant, Noordbrabants Museum, - Provincie Noord-Brabant, Textielmuseum Tilburg, Universiteit van Tilburg, Brabant-Collectie.Autopalace

Bijzondere historische tankstations

Bijzondere historische tankstations zoals Auto Palace in Nijmegen hiernaast, zijn het onderwerp van een speciale website, die de mooie titel Volgooien maar! draagt. Sante Brun spoorde 'm op naar aanleiding van een gesprekje dat ik met hem had over dat Auto Palace (stond in de buurt van zijn geboortehuis).

 


CuBra

Webmagazine Cultureel Brabant

Vooral veel nostalgie. Boeiende site, waaraan veel Brabanders spontaan meewerken. De redactie stelt daar ook nadrukkelijk voor open.

Cubra.nl

 

Logo

Een aantal weblogs op een rijtje

 

PortalPodplaza

Van alles over podcasting, inclusief de laatste uitzendingen van BestWest Podplaza

Het is voor uw comfort zeker de moeite waard, daar eens te gaan kijken. Podplaza verkeert evenwel nog in de Betafase wat onder meer betekent dat de structuur nog niet helemaal is wat die zijn moet. Zo kunnen oude afleveringen van BestWest bovenaan staan en kunnen die afleveringen zelfs twee keer in de lijst voorkomen.


Podfeed

Ook de moeite waard, als het over podcasting gaat.

Zie hoe Podfeed.nl onder meer BestWest presenteert. Natuurlijk blijven wij dit een uitstekende beginsite vinden, waarnaar trouwens ook door de Publieke Omroep wordt verwezen.

Laatste podcasts volgens Podfeed

Wâldnet

Op den duur moet je wel voor Wâldnet betalen...

Puur regionale internetkrant

Dagbladen opgelet! Terwijl jullie oplagecijfers dramatisch dalen, opereert hier in de Fryske Wâlden (spreekuit woad'n) Wâldnet. Ik ga daar niet over uitwijden, ga zelf maar kijken. Maar één ding: Als ze daar in het noordoosten van Friesland - mooi groen gebied trouwens - een sirene horen, gaan ze naar Wâldnet om te kijken wat er aan de hand is! Staat er een bericht met een fout gespelde naam, dan kan het gebeuren dat dat bericht de volgende dag (met fout) in de Leeuwarder Courant staat. Zie ook: Meld u maar!

Kliknieuws

Net zoiets, maar dan in Oost-Brabant

Kliknieuws doet ongeveer hetzelfde, maar dan in Noordoost Brabant.

Website van de Nationaal Coördinator Terrorisme bestrijding NCTb

Op deze website kunt u meer lezen over terrorisme, terrorismebestrijding en de rol van de NCTb daarin. Ook vindt u informatie over de NCTb zelf, zijn organisatie en de werkzaamheden. De site geeft het actuele dreigingsniveau voor een terroristische aanslag in Nederland, en informatie over 'Wat te doen' in bepaalde situaties. Verder kunt u persberichten, kamerstukken en rapporten over terrorismebestrijding opzoeken. 

De website wordt de komende tijd uitgebreid met enkele nieuwe onderdelen en functionaliteiten. 

MP3NL

Alle mogelijke geluiden

Nederlandse MP3-site, sinds de zomer van 2005 in de lucht en sindsdien steeds meer geluidsbestanden op het spoor. Tik bij voorbeeld in: laughing woman en je krijgt een seconde van wat je vraagt!


Webshots

Webshots

De oudste en wellicht grootste provider van digitale fotoalbums. Lees het verhaal van Sante Brun hierover.


Oirschot Digitaal

Startpagina voor inwoners en ondernemers uit
de gemeente Oirschot, met De Beerzen en Spoordonk
Hierop verschijnen ook aankondigingen en korte berichten van hhBest en Podcast BestWest.


Dagelinks

Dagelinks

Noemt zich Baken in de infozee Ik ben er al heel wat interessante zaken mee op het spoor gekomen.


DutchC

Dutch Cowboys

Nederlands populairste weblog over interactieve marketing. Op Dutchcowboys lees je actueel nieuws over onder meer Search, Viral, RSS, Weblogs, Podcasten, E-mail, Mobile, Marketing, Wireless, Messenger, iTV, Gaming, Crossmedia en Advertising.

PCproblemen.com

Voor al je computerproblemen. Kijk wel eerst in de database of de vraag/het probleem al niet eerder behandeld is.
Fagenfinder

Fagenfinder

Overzicht van (bijna) alle belangrijke en gespecialiseerde zoekmachines en wat daar allemaal mee te maken heeft.


Google

Put yourself on the GoogleEarth Globe

Hiervoor moet je wel Google Earth geïnstalleerd hebben. Zie item hieronder.

 

Google

Google Earth

Satellietfoto's van de gehele wereld, inclusief je woonplaats. Kijk eerst even hier.

 

 


Radio

RadioNL

Geeft een compleet overzicht van alle radioactiviteiten in Nederland, tot op lokaal niveau. Uiteraard worden daarbij de ether- en kabelfrequenties vermeld. Waar beluisteren via het internet mogelijk is, zijn links opgenomen. Daarbij wordt vaak vermeld, welk audioprotocol wordt gebruikt. In een moderne pc wordt doorgaans het spelertje van de aanbieder geladen.

 

Radio.nl Deze link staat vooralsnog ook in het menu van hhBest: Media->RadioNL


Gratis!
Gratis software Voor bijna elk duur programma zijn er uitstekende gratis alternatieven te vinden. Op deze site staat een grote verzameling legale freeware. Waaronder veel Nederlandse versies. Al deze kwalitatief hoogstaande software bevat geen spyware of andere addertjes onder het gras. De software en updates blijven gratis! De pagina trekt momenteel (23.02.05) 5000 bezoekers per dag.

Naar boven

GreatWar

 

De Grote Oorlog/The Great War

Een reusachtige tweetalige site met vele honderden bijzondere foto's en prenten - ook in kleur - over Wereldoorlog I (1914-'18). Een schat aan helder opgeschreven informatie. Zoek je een onderwerp voor een spreekbeurt of scriptie over oorlog en vrede? Dan moet je hier zijn. Meer dan een miljoen belangstellenden gingen je al voor! Webmaster is de journalist Rob Ruggenberg te Best, Noord-Brabant. Je mag het materiaal op deze site (voor niet-commerciële doeleinden) vrij gebruiken.

www.greatwar.nl

Naar boven

GeenStijl
http://www.geenstijl.nl/

GeenStijl

GeenStijl is in februari 2005 voor de tweede keer uitgeroepen tot beste Nederlandse weblog. Volgens de kiezers blinkt ze op alle punten uit en is GeenStijl ook het meest irritant. Over de kwaliteit van de informatie op deze site zegt de onderscheiding helemaal niets. Een collega-journalist vergelijkt GeenStijl met de Telegraaf, maar dan ongeredigeerd. Oftewel een ongeleid projectiel, dat reactionairen in staat stelt ongeremd hun keutels te leggen.

Naar boven


Conducteur Louis Ruggenberg

De Gele Tram gaat nooit verloren!

De Gele Tram is een soms ontroerende documentaire over de tram die ooit tussen Den Haag en Leiden reed. Het bijzondere ontleent deze site vooral aan de originele dagboekaantekeningen van conducteur Louis Ruggenberg, die door zijn zoon monumentaal zijn vormgegeven. Zo kun je zeggen: 'De Gele Tram gaat nooit verloren!'

En: De Gele Tram-muziek is speciaal voor deze website gecomponeerd door Hans Imthorn, een kleinzoon van Louis Ruggenberg. Hoeveel webmasters in de wereld kunnen zoiets vermelden? Zet dus zeker je geluid aan!

 

 

Ensceneren

Fotomanipulatie

Interessante discussie onder vakmensen over fotomanipulatie - Aanvaardbaar of niet?

 

 

 

Ensceneren. Naar foto's Thomas Schlijper

Sint

Alles over de Heilige Nicolaas

Sint Nicholas Center is werkelijk de meest complete site over de populaire heilige Nicolaas van Myra (niks Spanje :-) die ik me kan voorstellen. Wel Engelstalig. Informatie over Nicolaas, zoals hij zich manifesteert over de hele wereld. Natuurlijk verzuimen de makers niet de verbinding aan te geven tussen de Sinterklaas (Sint Niklaas) in de Nederlanden en de Santa Claus, alias de Kerstman in de anglo-amerikaanse wereld. Niet alleen interessant bij het naderen van de decembermaand, waarin de 6e de (r.-k) kerkelijke feestdag van de heilige is. Het Sinterklaascentrum trekt meer dan 600.000 bezoekers per jaar.

Aflevering 68 van Podcasterij BestWest gaat ook over Sint-Nicolaas.