Wie is online
5 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2019
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

De (Bestse) klomp en de kanidas

klomp

Monument voor de klomp in Best.


Ooit stond hier, aan de Oirschotseweg in Best, de grootste klompenfabriek van Nederland, misschien wel van de wereld. Die van Van der Velden. Op de achtergrond zie je een stukje van de kantoren die hier ‘n jaar of tien geleden in de stijl van wat er eens was, zijn gerealiseerd. Van het industrieel erfgoed rest alleen de gerestaureerde bakstenen fabriekspijp. Helaas niet in één beeld te vangen met de ‘reuzenklomp’ die hier deze week, mede naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de gemeente Best, is onthuld. Een idee van de erfgoedvereniging Dye van Best (spreek uit: dieje) die ook voor een duidelijk informatiepaneel heeft gezorgd.

Zo te voelen is de klomp gemaakt van kunststof, maar dat weet ik niet zeker. Ze heeft een bescheiden uitstraling, vergeleken met die aan de Dommel in Sint-Oedenrode. Die was tussen haakjes aanvankelijk van hout, maar werd vervangen door een exemplaar van beton nadat men er mee was gaan spelevaren.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

populierenkap

 

Over hout gesproken, klompen werden en worden (nu voor de sier) gemaakt van populieren, in Best kanidassen genoemd.

De populier, zeer kenmerkend voor het Meierijse landschap, zit ‘n beetje in de verdrukking, getuige de recente kap van een groot aantal exemplaren langs de A2, tussen Boxtel en Best. Dat gebeurde om redenen van verkeersveiligheid. Er zijn echter bomen gerooid op een zodanige afsctand van de autoweg, dat ik de orthopeed nazeg, die eens tegenover mij verklaarde: ‘er blijft iets onbegrepens over’.

Zie ook: Poten af van de populierVoorpagina hhBest

Reageer