Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2018
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Maar de kunstschatten werden gered

lezenaar_XIIe-eeuwFreudenstadt is een alleraardigst verzorgingscentrum in het Schwarzwald (Baden-Württemberg, Zuid-West Duitsland). ‘n Tikkeltje anders, met die aaneengeschakelde, door arcaden omgeven pleinen. Als een klein Dresden verwoest aan het einde van WO2. Inclusief de in 1601 gestichte, Evangelische Kirche. Maar alles werd herbouwd en de vroeg middeleeuwse kunstschatten (rooms!) konden worden gered. Zoals deze zwaar afgeschermde lezenaar uit de twaalfde eeuw, geschraagd door de vier evangelisten. Je mag er niet omheen lopen. Let op het bewakingstelefoontje aan de voet van het beeld. Hebben we die technologie? Gebruik hem!

taufstein_XIe_eeuw

Nog ouder? Deze doopvont (Taufstein, zeggen ze daar) uit de elfde eeuw heeft terecht ook een prominente plaats in de Freudenstadter kerk gekregen.

Het Zwarte Woud heeft ook van de droogte geleden. Des temeer was ik tijdens onze korte vakantie daar verbaasd over de aanwezigheid – desondanks – van stromend bergwater. Zoals hier bij een stuw in Oppenau. Kon het niet laten iets uit een lied van Schubert te citeren, das Wasser, das Wasser. (Het gaat nog even verder onder de foto)

das_wasser

In het dorp waar wij verbleven is een week lang ‘in opdracht van de Bundesrepublik’, op een nogal onduidelijke manier aan een beek gewerkt. Er werden rotsblokken verplaatst en er werd zand in gekieperd. Had het iets met bevordering van de waterafvoer in noodsituaties te maken? De omwonenden schudden het hoofd en haalden hun schouders op.

Voorpagina hhBest

Reageer