Wie is online
7 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archief
augustus 2018
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Gered van de Beeldenstorm

altaarstuk

Bezoekers bij Van Heemskercks Laurentius-altaar in de Grote of Laurentiuskerk in Alkmaar. Foto/tekst Jan van de Ven


Op de plaats waar ooit het altaar stond van de aan de heilige Laurentius gewijde Grote Kerk van Alkmaar, is nog tot 7 oktober het Laurentius-altaarstuk van de middeleeuwse schilder Jacob van Heemskerck te zien. Dit bij gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van de kerk. Het kunstwerk is in 1566 gered van de beeldenstorm en verblijft sindsdien permanent in Zweden.

 

 

 

Van Heemskerck schilderde dit immense drieluik speciaal voor – en gedeeltelijk ook in – de kerk waar het nu tijdelijk hangt. Het middendeel – te fragiel voor transport naar Alkmaar – bleef in het Zweedse Linköping.

Wat doet dat zestiende-eeuwse Hollandse kunstwerk in Zweden? Dat hebben we te danken aan de reformatie. Het altaarstuk van de Laurentiuskerk viel ten prooi aan de Beeldenstorm. Het moest de kerk uit. In tegenstelling tot veel religieuze kunst werd het niet vernield, maar verkocht aan Zweden. Het voordeel: het is er nog – maar dus niet meer in Van Heemskercks Holland.

Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

 

Een reactie op “Gered van de Beeldenstorm”

Reageer