Wie is online
4 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2018
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Het proces van de vorige eeuw

et proces van de eeuw, heet de zaak Holleeder, die deze week voortgang vindt. Elke eeuw kan er maar één hebben, denk ik dan. Zo staat me die van de vorige eeuw nog duidelijk voor de geest: de Berkelse arts O. (John Opdam), die achtereenvolgens zijn vrouw en een medegevangene, Adriaan Lodder, in de strafgevangenis te Leeuwarden met cyaankali om het leven bracht. En deswege tot tweemaal toe levenslang kreeg opgelegd. Een in één woord fantastische geschiedenis maar echt gebeurd. Holleeders turbulente criminele gedragingen vallen daarbij in de schaduw.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Een reactie op “Het proces van de vorige eeuw”

  • Dit valt wat buiten het bestek van de column over onder meer het tweede proces tegen de Berkelse arts, nadat hij in de Leeuwarder gevangenis een mede-gedetineerde had vergiftigd. Er waren toen in Friesland maar liefst vijf dagbladen, inclusief een Friese editie van Het Vrije Volk. Ons Noorden (r.-k.) en het Friesch Dagblad (prot.-chr.) trokken samen op tegen de almachtige Leeuwarder Courant. Ik (ON) had zelfs een doka bij het FD. Rechtbankverslaggever voor beide kranten was de jurist Nico Algra, zoon van FD-hoofdredacteur Hendrik Algra. De laatste was landelijk vooral bekend om zijn strijd als lid van de Eerste Kamer tegen de ‘zedeloosheid’ van de schrijver Gerard van het Reve. Die plaatste in de voortuin van zijn huisje op het Friese platteland zodoende een bordje ‘Huize Algra’. Ons Noorden is allang ter ziele; het Friesch Dagblad bestaat nog steeds, zij het niet geheel zelfstandig.

Reageer