Wie is online
10 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2017
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Eerbetoon voor Brabantse kunstenaar Luc van Hoek

J.C.M. van der Schoot


 

en uitvoerig eerbetoon aan een rasechte Brabantse kunstenaar uit de voor- en naoorlogse tijd tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zo zou je de uitgebreide expositie mogen noemen, die is ingericht met werk van Luc van Hoek (1910-1991) –> in de fraaie behuizing van Heemerf De Schutsboom in Goirle. Het is een lovenswaardig initiatief van de heemkundekring De Vyer Heertganghen.

luc-van-hoek

glas_in_lood

 

Luc van Hoek behoorde in de jaren dertig-zestig tot die groep van idealisten, die zich bezonnen op de Brabantse waarden. Ze zochten naar kunstvormen, waarin de Brabantse geest met gevoel voor levendigheid en fantasie gestalte kon krijgen. En volgens Luc van Hoek kon die geest het sterkst tot uitdrukking worden gebracht in verwantschap met de barok en in de Bourgondische cultuur van de Zuidelijke Nederlanden. Van Hoek gaf zijn artistieke verbeelding gestalte in glas-in-loodramen (zie hierboven) en muurschilderingen, vooral in kerken en kapellen, maar ook in schilderijen, illustraties, ontwerpen voor stoeten, baksteenreliëfs en wandtapijten. Ook schreef hij gedichten en verhalen.

Brabantia Nostra

Als een rode draad loopt door het hele leven van Van Hoek de sfeer van de beweging van Brabantia Nostra, waarin jonge kunstenaars en wetenschappers, kortom de elite van toen, het ook opnam voor de waarden van het ‘edele Brabant’ en het Brabantse volk vooral ook eigenwaarde wilde bijbrengen. In hun ogen telde Brabant al eeuwen niet  meer mee in ons landelijk bestel.

Tot de Brabantse elite van toen behoorden onder anderen ook Van Hoeks geestverwanten, als de begaafde Tilburgse architect Jos Bedaux (1910-1989) en de Tilburgse hoogleraar en literator Frans van der Ven (1907-1999). Met fierheid werd gewezen op de grootheid van Brabant in de dertiende en veertiende eeuw, toen dit hertogdom het belangrijkste gewest van de Nederlanden was. Dat dit allemaal gebeurde in een degelijke katholieke levensstijl spreekt voor zich.

De behuizing van de Goirlese heemkundekring staat, hangt en ligt nu vol met de creaties van Van Hoek. Geen wonder dat bij de opening al vele Tilburgers en Goirlenaren zijn werk kwamen bewonderen. Een belangrijk stuk Brabantse geschiedenis trekt aan je voorbij en voor de oudere bezoekers zal er zeker ook een vleugje weemoed zijn.

De laatste opdracht voor Van Hoek betrof de glasramen voor de basiliek van Oosterhout in 1977… De kerken werden steeds leger en Van Hoeks artistieke loopbaan liep hiermee ten einde.

Voorpagina hhBest

Expositie Leven en Werk van Luc van Hoek. Heemerf De Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41, Goirle. Tot en met 15 oktober 2017. Geopend wo, za, zo 13-16 uur. Toegang twee euro, inclusief een rijk geïllustreerde, 114 pagina’s tellende brochure.

 

3 Reacties op “Eerbetoon voor Brabantse kunstenaar Luc van Hoek”

  • Ook naar deze prachtige expo geweest. Een en al nostalgie. Het verdwenen Brabant, Tijdbeeld. Toch is het frappant, hoe Luc van Hoek zich bij het leeglopen van de kerken wist aan te passen, wat onder meer tot uiting komt bij de steenreliefs die hij, ook voor profane gebouwen, schiep. Gelukkig is er veel bewaard gebleven. Het boekje dat je, dankzij sponsoring, bij het entreekaartje voor 2 euro krijgt is buitengewoon informatief en rijk geïllustreerd, zoals dat heet. Is er in Tilburg e.o. nog geen straat naar Van Hoek genoemd? Hij verdient het.

    Zie ook: https://twitter.com/ecluse/status/934343774922330112

  • Evert Meijs:

    L.S., wat is er bekend over het wandkleed dat Van Hoek maakte voor de school Het Hertog Jan College van Valkenswaard?

Reageer