Wie is online
2 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2016
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Brabants schimmenspel rond giftig gas

J.C.M. van der Schoot


et oppompen van grondwater in Brabant kan gevaarlijk zijn, want er kan waterstofsulfide (het giftige gas H2S) vrij komen. Op een twaalftal plaatsen is dat al geconstateerd. Dat levert niet alleen een stank van rotte eieren op, maar wel degelijk ook gevaren voor de mens. Onderzoekbureau TNO rapporteert, dat bovendien zelfs op zeven plaatsen hoge waarden van waterstofsulfide in het grondwater zijn gevonden. TNO stelt, dat blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot hersenbeschadiging en zelfs tot overlijden.Het is het dagblad Trouw (6 juli jl.) dat op pagina 3 en op pagina 12, -bijlage De Verdieping –uitvoerig op deze zaak ingaat.

 

 

 

TNO bepleit nader onderzoek, maar het provinciebestuur en de GGD vinden de risico’ s beperkt, ‘want het loskomen van waterstofsulfide ruik je meteen door de stank van rotte eieren en dat schrikt af’ . Het provinciebestuur is tevreden met dit antwoord en daarmee is de kwestie afgedaan.

De Brabantse Milieufederatie wil over deze materie een informatie-en discussieavond, want de indruk bestaat dat het provinciebestuur deze zaak liever laat rusten. Steeds meer burgers worden ongerust. Groen Links-statenlid Hagar Rooijakkers vermoedt, dat het probleem van het waterstofsulfide mede wordt veroorzaakt door de intensieve veehouderij. Het provinciebestuur betwist dat, maar Rooijakkers noemt met name de Peel een ecologisch kruitvat.

De houding van het provinciebestuur om een grondig onderzoek naar de verschijnselen rond het Oost-Brabantse drinkwater uit de weg te gaan, is onverstandig, kortzichtig en onjuist. Het schimmenspel rond de rotte-eierenlucht moet zo snel mogelijk worden doorbroken en plaats maken voor onderzoek, informatie en zo nodig krachtige maatregelen. Mogen we over deze zaak in onze Brainport-regio (!) a.u.b. snel wel worden geïnformeerd? Eigenlijk schande dat ik de vraag moet stellen.

Reageer