Wie is online
9 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2016
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Bevers met taalproblemen

Peter Stiekema


bevere Nederlandse fauna heeft een probleem. Veel dieren zijn hier uitgestorven, maar sommigen staan op het punt om weer in de vaderlandse natuur op te duiken. De wolf bijvoorbeeld, het bloeddorstige dier uit vele spookjes en fabels. In noordoost-Nederland heeft er al eentje rondgelopen, maar hij werd een tijdje geleden in Duitsland doodgereden. Natuurliefhebbers zijn voor, maar boeren en bange ouders zijn tegen. Die ouders vrezen dat de krokodillengeschiedenis te Orlando (nee, niet die aanslag) hier een ander soort van herhaling krijgt. 

 

 

 

Andere dieren waren dan weer welkom, otters bijvoorbeeld, nagenoeg uitgestorven, maar nu weer op de terugweg dankzij import van dieren uit het voormalige Oostblok. Daar telen ze nog wierig, maar de dichtheid van wegen is daar dan ook aanzienlijk minder dan in ons kikkerlandje (we blijven maar bij het thema dieren). En wilde varkens mogen slechts in daartoe aangewezen gebieden vertoeven, maar gek genoeg houden ze zich niet aan getekende grenzen en duiken nu overal in Limburg op.

Ook de bever was een jaar of dertig geleden nagenoeg of helemaal uitgestorven, maar de populatie kwam dankzij een goed verlopen introductie van bevers uit het stroomgebied van de Elbe in de Biesbosch weer behoorlijk op gang. De provincie Limburg, waar geen bever in jaren meer was gezien, behalve een enkele Parkinsonlijder, zette tussen 2002 en 2004 in totaal 33 dieren uit. Sindsdien is de beverpopulatie in de provincie fors gegroeid, tot ongeveer zeshonderd dieren. Limburg kampt met een overschot aan bevers. Je kon erop wachten: de groei leidt tot overlast en vraatschade, aldus de Limburgse waterschappen. En die waterschapsbestuurders weten natuurlijk wat vraatschade precies inhoudt. Kijk er hun dikke koppen maar op na.

In het kasteelpark in Elsloo en in de Bunder- en Geullerbossen hebben de rakkers een beekje afgedamd, waardoor een wandelgebied tamelijk drassig werd. Natuurvereniging IVN zat met de handen in het haar, maar een nijvere boer bracht uitkomst, al dan niet met kennis van de natuurbeschermers . Hij jaste met een tractor over de burcht heen en IVN haalde opgelucht adem. Maar ze hadden buiten de bevers gerekend, want die bouwden de zaak weer op. Tja, IVN en boer, dat is nu echte natuur en geen aangeharkte landschapsarchitectuur.

Hoe dan ook, Limburg wil een groot aantal bevers kwijt. De provincie heeft ze aangeboden aan Overijssel maar die geeft nul op het rekest. Ook Friesland wil ze niet hebben, maar dat heeft vermoedelijk met een taalprobleem te maken. Communicatie tussen een Limburgse – en Friese bever is namelijk zo goed als onmogelijk.

Reageer