Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2016
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Wout Poels, een sterk karakter

Peter Stiekema


Poelse 28-jarige Limburger Wout Poels won zondag met glans de oudste wielerklassieker (1896) Luik-Bastenaken-Luik. Hij reed vooral heel slim, dat was pas te zien toen de renners de steile ‘Valkenrots’ op reden. Met soepele tred zat hij ineens bij de eersten en maakte een fitte en sterke indruk. Dat het goed zat met hem bleek wel toen hij in de treurige straten van de Luikse voorstad Ans naar de zege sprintte.  De glans van deze overwinning zit hem vooral in de voorgeschiedenis.

 

 

 

In de Tour de France van 2012 maakte Wout een zeer zware val. Hij werd op een brancard in de ziekenwagen gelegd, bedacht zich toen de deuren al dicht zaten en stapte weer op de fiets met een inmiddels hopeloze achterstand. Na negen kilometer wist de ploegleiding hem ervan te overtuigen af te stappen en werd hij alsnog per ziekenwagen naar een hospitaal vervoerd. Daar werden een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben geconstateerd. Hij lag twee weken op de intensive care. Artsen achtten het onwaarschijnlijk dat hij ooit nog wielerwedstrijden zou rijden.  Maar Wout dacht daar anders over. Hij onderwierp zich aan een zwaar revalidatieprogramma en keerde na acht maanden weer terug in koers, in februari 2013. 

Documentairemaker en neef Marijn Poels volgde Wout in opdracht van L1 een half jaar lang, in diens revalidatieproces. In de documentaire ReTOUR (de foto is een still uit deze film) geeft Wout een mooie inkijk in zijn sport- en prive-leven, met alle hoogte- en dieptepunten van het jaar 2012.

Uiteraard heeft een lichaam dat zo geteisterd is tijd nodig om weer op niveau te komen. Maar toch won hij in augustus 2013 al weer een etappe in de Ronde van de Ain.

Ook in 2014 en 2015 boekte hij enkele overwinningen, maar zijn grootste prestatie in 2015 was ongetwijfeld zijn optreden in de Tour de France. Daarin nam hij de latere winnaar Christopher Froome, die in de etappe naar Alpe d’ Huez  met een zware inzinking kampte, op sleeptouw en slaagde er zodoende in de schade op etappewinnaar Quintana nog te beperken.  Poels was weer helemaal terug. Dit jaar bevestigde hij zijn uitstekende vorm met een vijftal overwinningen in Spaanse rittenkoersen, talrijke ereplaatsen, waaronder de vierde plaats in de Waalse Pijl en zijn zege in Luik, als de spreekwoordelijke kers op de taart. 28 jaar na Adrie van der Poel was er weer een Nederlandse winnaar in Luik en dat met zo’n voorgeschiedenis.

Poels’ schitterende prestatie staat in schril contrast met de verrichtingen van de Nederlandse Lotto-Jumboploeg. Kopman Robert Gesink eindigde op minuten, maar de meeste anderen waren toen al afgestapt. ‘Vooraf hoopten we op een plek bij de top-tien met Robert, maar dat zat er helaas niet in,’ zei ploegleider Addy Engels. ‘We waren gewoon niet goed genoeg.’ Dezelfde woorden gebruikte hij ook al na de Goldrace en de Waalse Pijl. Sommige van zijn renners zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan Wout Poels van team Sky. En misschien zou ook de ploegleiding dat eens moeten doen.

Reageer