Wie is online
5 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Rembrandt in Weert: laatste kans

rembrandt_samaritaan001
Rembrandt: De Barmhartige Samaritaan (detail). De man die door rovers is overvallen, wordt ter verzorging aan een herberg afgeleverd. Let op het, de kunstenaar kenmerkende, wat ondeugende element van de poepende hond op de voorgrond. Velen schrijven Rembrandt een fotografisch oog toe, anderen vinden hem zelfs een photoshopper avant la lettre.


Sinds half december is de reizende tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit, meer dan honderd etsen uit de verzameling van Jaap Mulders, in het gemeentemuseum Jacob van Horne in Weert te zien. Tot nu toe kwamen er nog maar 3000 mensen kijken. Onbegrijpelijk. Waarschijnlijk komt dit door te weinig aandacht van de reguliere media in de regio. Overigens neemt de belangstelling de laatste tijd toe. De expositie duurt nog tot 15 maart.

 

 

De eigenaar van de etsen, Jaap Mulders: ‘Als schilder behoort Rembrandt ongetwijfeld tot de allerbesten die ooit hebben geleefd. Maar als etser stak hij echt met kop en schouders boven iedereen uit.’

Zelf repro’s maken

jaap_muldersKomt dat zien en overtuigt u. Mulders <- leidt je virtueel persoonlijk rond. Iedere bezoeker krijgt een tablet mee, waarmee hij/zij ‘repro’s’ kan maken van de kunstwerken. Die krijg je dan natuurlijk op het scherm te zien, wat ook het voordeel heeft van de mogelijkheid, de afbeeldingen te vergroten om de details beter te bekijken. Overigens is juist het frappante van Rembrandt, dat hij het klaarspeelt, de gezichtjes, hoe klein ook, de volmaakte expressie te geven. Jaap Mulders daagt je af en toe ook uit, aan te geven of een bepaalde ets echt een Rembrandt is of niet. Vooral de unieke Rembrandtieke belichting van zijn onderwerpen speelt daarbij een rol. Als je je emailadres intikt, krijg je het resultaat van je manipulaties met de tablet thuisgestuurd. Gastheren en –vrouwen helpen je wel als je problemen met de techniek zou hebben.

Trek voor een bezoek aan deze tentoonstelling maar anderhalf uur uit!

Op zondag 22 februari om 13:30 uur biedt het Weerter museum wat het noemt ‘een uniek arrangement’ Conservator John van Cauteren geeft dan in de ernaast gelegen Sociëteit Amicitia (een monument uit 1842) een lezing over Rembrandt en de Franciscanen in Amsterdam. Voor ‘n tientje krijg je de lezing plus de expo. Het museum Jacob van Horne is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Franciscaner Minderbroeders.

Reageer