Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

(Bij)namen vragen om spontane volkscreativiteit

station_breda_in_aanbouw1
Hoewel het nieuwe station van Breda nog lang niet klaar is, heeft de krant
BN-DeStem via internet alvast een wedstrijd in het bedenken van een bijnaam georganiseerd.


De fusiegemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel worstelen met de vraag, hoe de nieuwe gemeente moet gaan heten. Er is zelfs een speciale commissie ingesteld, die de suggesties van de burgerij moest beoordelen en daar is een trits namen uit voortgevloeid: Meierijstad (kán, want 80.000 inwoners), Koevering (naar een soort drielandenpunt) en Land van Rode (maar dat blijkt al in Zuid-Limburg te bestaan). De op Twitter gedane suggestie, de nieuwe gemeente te noemen naar de rol van dit stuk Brabant in de operatie Market Garden (1944), Corridor, kon blijkbaar geen genade vinden.

 

In Breda is een nieuw station NS in aanbouw, een jaren vergend megaproject, dat de stad mede dankt aan het feit dat het een zijtak van de HSL Amsterdam-Brussel heeft gekregen. Hoewel dit station nog lang niet klaar is, heeft het West-Brabantse dagblad BN-DeStem alvast op internet een wedstrijd georganiseerd in het bedenken van een bijnaam. Deze week kwam de krant met de voorlopige resultaten. In de toppositie staat – hou je vast – De Parel. (Afgekeken van Oisterwijk en Heeze, die zich allebei Parel van Brabant noemen?) gevolgd door De Blokkendoos, De Bunker, De Sjoelbak en De Kijkdoos. Blijkbaar kun je op internet iedereen voor dit soort dingen in beweging krijgen. Het effect is navenant. 

Een goede (bij)naam is naar mijn gevoel afhankelijk van wat ik maar ‘spontane volkscreativiteit’ zal noemen. Zo ontstond bij voorbeeld De Paraplu voor de Bredase koepelgevangenis, een aanduiding die inmiddels totaal verdwenen is, want we komen dat gebouw telkens weer tegen als De Koepel. Zo kun je de identieke gevangenis in Haarlem ook noemen. De nieuwe bestemming voor de gevangenis zou wel eens asielzoekerscentrum kunnen worden. Als de weerzin van ‘de buurt’ wordt weerstaan en dat doorgaat, dan zou ’De Paraplu’ met zijn beschermende eigenschappen niet eens zo gek zijn.

BN-DeStem is sowieso te vroeg met haar stationsprijsvraag. Ik zou zeggen, had nog even gewacht op de voltooiing van het front van het nieuwe gebouw.youth_hostel_breda
Het laatste klassieke gebouw op het Bredase Stationsplein.


Nu ik toch bezig ben met die nieuwbouw in Breda, wil ik ook nog wel iets kwijt over de stationsomgeving aan de centrumzijde, het Stationsplein dus. Dat plein is in de loop van decennia totaal veranderd en helaas niet in gunstige zin. Karakteristieke negentiende-eeuwse gebouwen, zoals het Hotel Du Commerce zijn gesloopt en wat ervoor in de plaats kwam kan zonder omhaal worden getypeerd als van het fantasieloze blokkendoos- (daar is-ie weer) model.

Eén groot herenhuis uit 1883 (foto) staat nog overeind. Zie hoe fraai het harmonieert met het leegstaande kantoorgebouw ernaast. Het dient als jeugdhotel, maar Breda beschikt blijkbaar niet over een schoonheidscommissie die kan verhinderen dat zo’n gevel wordt ontsierd afzichtelijke reclames.

Zie ook: Perron88 TilburgDailyPhoto

Reageer