Wie is online
1 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2014
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Achterom kijken 58

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Interieur van een plantershuis in Indonesië

interieur_plantershuis_prea
In 1995, een jaar nadat ik met VUT was gegaan, maakte ik een reis van drie weken door Indonesië (Sumatra, Java, Bali). Tevoren had ik de roman Heren van de Thee van Hella Haasse gelezen. Dit en het feit dat diverse ooms van mij in het toenmalige Nederlandsch Oost-Indië hadden gewoond en gewerkt, vormden een stimulans om uit te kijken naar sporen van de koloniale tijd. Hier het ‘Hollands’ interieur van een plantershuis in de Preanger, de hoofdlocatie van Haasses roman.

 

 

koloniaal_graf001Dit goed geconserveerde pand, dat deel uitmaakt van een nog steeds functionerende theeplantage,  is tegenwoordig een toeristische beziens-waardigheid. Wij hebben er geluncht. De inrichting is die van rond 1950.

Let op de plafonnière (het ‘bolletje’), de gegolfde kap van de staande schemerlamp (zo hingen ze toen overal boven de burgelijke huiskamertafels), de poefs en de fauteuil.

Elders op Java zag ik het grafmonument van een in Den Haag geboren koloniaal. Eveneens in onberispelijke staat. Indonesië ziet blijkbaar geen aanleiding, zich helemaal van zijn verleden af te keren. Het toerisme, met name dat van Nederlanders, is er dan ook een belangrijke inkomstenbron.

In dit album op Flickr staan 120 foto’s. Zou er in twintig jaar veel zijn veranderd?

Een reactie op “Achterom kijken 58”

  • Sante:

    Nog beter als voorbereiding zouden de boeken van mevrouw Szekely-Lulofs zijn geweest, met name Rubber, waarin een ontluisterend beeld wordt gegeven aangaande karakter en optreden van de Nederlandse planters nop Sumatra.

Reageer