Wie is online
6 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2014
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Een omstreden vergelijking nader getoetst

europa1914Bondskanselier Merkel gaf de EU-regeringsleiders vlak voor Kerst een ongemeen kritische veeg uit de pan. Ze vergeleek de situatie waarin Europa zich bevindt met die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, in 1914. Nog maar enkele jaren geleden had een Europese regeringsleider er niet over gepiekerd een dergelijke vergelijking in de groep te gooien: hoongelach van de collega’s zou zijn of haar deel zijn. En dat was waarschijnlijk nog het minst schaamtevolle gevolg van zo’n uitspraak. Want het Europa van nu vergelijken met het continent dat in de zomer van 1914 vrolijk de wapens opnam voor het uitvechten van ‘een korte en verhelderende oorlog die de decadente Europese wereldmachten eens flink zou opschudden’, dat slaat nergens op. In de verste verten niet. Of toch?

 

 

Er gaan steeds meer stemmen op, niet in de laatste plaats van historici, die beargumenteren dat Europa in 2014 veel meer lijkt op het Europa van 1914 dan in de tussenliggende 100 jaar.

Over die even bevreemdende als verontrustende gedachte organiseert de Nieuwe Utrechtse Tribune (NUT) haar tweede eetlezing op zondag 30 maart vanaf 17.00u in Café-Restaurant Lokaal Negen, Trans 7, vlakbij de Dom.

Sprekers:
Bert Bukman: historicus, journalist en schrijver van het boek ‘1914 -Een kleine geschiedenis’, houdt een inleiding op de hoofdpersonen in de aanloop naar en het begin van WOI.
Mathieu Segers, assistant-professor op het gebied van de Europese Integratie aan het Departement Geschiedenis van de Universiteit Utrecht geeft een antwoord op de vraag in hoeverre het Europa van 1914 overeenkomt met ons huidige Europa.
Shafiqie Rahamanzai, eigenaar en chef van Lokaal Negen, zorgt ook nu weer voor een uitstekend maal.
U deelnemer, die zich mag maar niet hoeft te roeren.

Kosten bedragen € 29,50 per persoon voor toegang en maaltijd.  Door vooruitbetaling van tenminste de helft van dat bedrag ben je verzekerd van een plaats. Betaling graag op bankrekening NL98 INGB 0004 1234 72 t.n.v Ruud ’t Sas te Utrecht met vermelding van ‘NUTlezing 30 maart’.

Meer informatie, vragen, opmerkingen? Stuur een e-mail naar info@nieuweutrechtsetribune.nl

Reageer