Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Een bijzonder Brabants dierenboek(je)

mol_BL001

Een bijzonder Brabants dierenboekje. Dat is de winteruitgave van het kwartaalblad van de Stichting Brabants Landschap (nummer 181, 2013). Een lumineus idee, alle bekende kunstwerken in de provincie die een dier voorstellen of er minstens aan refereren, op de foto te zetten. Zoals de roemruchte mol op het spoortunneldek in Best. Die valt zelfs de eer toe, de cover van het blad te mogen sieren.

 

 

Het kwartaalblad van Brabants Landschap (gratis voor contribuanten) is altijd de moeite waard. Qua vorm en qua inhoud. Maar deze keer is het wel heel bijzonder. Meer dan veertig dieren en hun kunstzinnige uitbeeldingen komen aan bod en een duidelijke overzichtskaart laat zien, waar in Brabant die kunstwerken, vaak in hun natuurlijke omgeving, zijn te vinden.

Het is een diepzinnig boekje, want natuurlijk komt ook de relatie van het menselijk dier tot de beesten en beestjes aan de orde. Die is, zoals men weet, in de loop der tijden en zeker in de laatste halve eeuw drastisch veranderd; niet ten nadele van het dier.

haas_BL002Voor de achtergronden putte de redactie onder meer uit de (streek)literatuur. Elk dier krijgt een interessante ‘persoonsbeschrijving’, waarbij tussen neus en lippen door ook nogal wat misverstanden en vooroordelen uit de weg worden geruimd. ‘Het grootste beest is de mens’, staat bij voorbeeld in het artikel Het mollen van de mollen. Het dorp Reusel (dat trouwens op een rotonde het beeld van een haas heeft->) kende in de tweede helft van de negentiende eeuw een mollengilde, dat zich de vangst van de diertjes (schadelijk geacht voor landbouw en tuinen) ten doel stelde en er verder een vrolijke boel van maakte. Dit gilde is op last van de pastoor opgeheven, omdat….het geen heilige patroon had.

Ook enkele fabeldieren zijn geportretteerd, zoals de gouden draak voor het station van Den Bosch (geschonken door de familie Bosch van Drakestein) en de snoek van Lith, die daar zou fungeren als een soort monster van Loch Ness.

Nog even een kleine correctie. De bouw van de 800 meter  lange spoortunnel met station in Best heeft geen tien jaren gevergd, maar slechts vier en dat binnen het budget van 800 miljoen guldens.

Wie nog een dier zou missen, kan dat zelf fotograferen  en naar de website van het Landschap sturen:

www.brabantslandschap.nl

Reageer