Wie is online
6 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2012
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Oudste stoomgemaal (Lemmer) gaat weer draaien

Het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld, het Ir. Woudagemaal in Lemmer, gaat vanaf maandag weer draaien, zo meldt de Leeuwarder Courant. Het is zonder meer nodig, gezien de overvloedige regen van de laatste dagen.

Het gemaal is eerste en tweede kerstdag open voor het publiek.

Meer

Een reactie op “Oudste stoomgemaal (Lemmer) gaat weer draaien”

  • Het Ir. Woudagemaal in deze tijd:

    https://www.lc.nl/friesland/Woudagemaal-moest-regen-en-opgepot-polderwater-kwijt-24894183.html

    Meteoroloog (weerman) Gerrit Hiemstra liet zich dezer dagen – in het Frysk – uit over het Woudagemaal in deze tijd. Vertaling:

    ‘Wij zijna allemaal trots op het Woudagemaal in Lemmer en het is ook een fraai stuk industrieel erfgoed. Maar in het licht van de klimaatverandering is het geen duurzame oplossing voor het waterbeheer. Bij hoog water is Friesland afhankelijk van een stuk techniek dat 100 jaar oud is. Ik kan mij niet voorstellen dat wij daar de komende 100 jaar nog afhankelijk van willen blijven. Bovendien wordt er per etmaal 15 ton zware stookolie verbruikt als het gemaal in bedrijf is. Twee dagen draaien leidt tot uitstoot van 110.000 kg CO2! Dat is evenveel als de jaarlijkse emissie van 40 à 45 auto’s.’

    Toevoeging Guido: Altijd jammer gevonden dat de stoomcarrousel van J.W. Janvier in de Efteling op elektriciteit draait (met behoud van de oude machinerie). Nu is het maar goed ook, als ik Hiemstra begrijp.

Reageer