Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2012
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Radiocolumn

Mijn gesproken column voor Omroep Best (vanavond, 18:10 uur) gaat over de Culturele Hotspot, het Tejaterke en de Prinsenhof. Het is de bewerking van een stukje dat ik op 28 november plaatste.

Gekissebis over Culturele Hotspot levert (nog) niets op

We zullen tot komende maandag moeten wachten, voordat we weten wat er met het idee voor een Culturele Hotspot in het Bestse Rabobankgebouw gaat gebeuren. Raadsvoorzitter Van Aert schorste namelijk afgelopen maandag na meer dan twee uren gekissebis tussen de coalitie en de oppositie de vergadering. Volgens de oppositie wordt er tussen de coalitiepartijen en de portefeuillehouder, wethouder Gloudemans, een politiek spelletje gespeeld.

Dan maar terugblikken op de vergadering van de raadscommissie, eind november.

Het was niet zo moeilijk, de uitkomst van het daar gevoerde debatje te voorspellen over het voortijdig cancelen van de Culturele Hotspot. Een onrijpe en onduidelijke kostenanalyse van een bureau in Zwolle. Huiswerk overmaken, wethouder. Vandaar trouwens de woede en frustratie van de oppositie toen die wethouder maandag toch gewoon zijn voorstel tot afserveren van de hotspot wilde doorgevoerd zien.

Waar ik in eerste instantie wel van opveerde, was de opmerking van Leo Bisschops (Best Open) in de commissie dat het gebouw van de Rabobank, waarin behalve voor de drie initiërende culturele instellingen ook nog ruimte zou zijn voor van alles, tevens de oplossing zou kunnen bieden voor het Tejaterke. Dit stukje totaalvisie had ik tot dusver gemist. We werden echter uit de droom geholpen, niet door onze plaatselijke cultuurpaus Gerard van Opstal, die reageerde met zoiets als ‘Tejaterke blijft Tejaterke, punt uit’, maar met een opmerking van oud-wethouder en bibliotheekvoorzitter Jan van Beerendonk ten overstaan van ondergetekende. Hij zei: Dat Rabogebouw zou nog wel ruimte kunnen bieden voor repetities of voor opslag van materialen, maar het kan geen  alternatief zijn voor de voormalige Avondmaalkerk, waarin ’t Tejaterke nu gevestigd is. Einde verhaal.

Had ik het niet over ’totaalvisie’? Dat het ‘t Bestse gemeentebestuur daaraan ontbreekt, bedacht ik toen het zalencomplex Prinsenhof na grondige renovatie werd heropend. Prachtig, maar waarom is deze accommodatie nooit bij de overwegingen omtrent de totale culturele infrastructuur betrokken? Omdat het een ‘parochiële privéonderneming’ is? Dat zou toch een kletsargument zijn?

Dat de Rabobank intussen blijft zoeken naar een andere gegadigde voor haar gebouw aan de Raadhuisstraat is haar goed recht. Of ze daarbij succes zal boeken, blijft overigens in deze crisistijd twijfelachtig. Dat is even onzeker als het vinden van nieuwe bewoners voor de oude gebouwen van De Wig en Pulz.

Er is des temeer reden, te hopen op een volwassen reactie van de gemeenteraad, komende maandag, nu Ingrid van Beek namens de initiatiefnemers van de hotspot te kennen heeft gegeven dat men best wil meedenken over een goedkopere oplossing. Dit kan de raad niet naast zich neerleggen.

Een reactie op “Radiocolumn”

Reageer