Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2012
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Een gaaf 90-jarig gazonnetje

orangerie_538x403
Coniferen in de meest vreemdsoortige vormen in de tuin van kasteel Twickel. Op de achtergrond de Orangerie.


In de hoofdtuin van kasteel Twickel (bij Delden) ligt een puntgaaf gazon uit 1922. Dat hoorden we van ‘n paar vrijwilligers, die er aan het werk waren, toen we verbaasd keken naar dit ‘biljartlaken’. Het maakt deel uit van de rotstuin.

Het kasteel is niet te bezichtigen; het koetshuis en de stallen soms, zoals op monumentendagen (dit jaar 8 september). Dan mag men ook door de enorme moestuin wandelen. Twickel heeft een omvangrijk archief, dat je onder bepaalde voorwaarden mag raadplegen.

De  tuinen geven een compleet beeld van het ‘buitenleven’ en van de smaak van de Overijsselse adel tot in de vorige eeuw. Er is ook een orangerie door de Stichting Twickel abusievelijk oranjerie genoemd. Heeft namelijk niets met oranje te maken, maar des te meer met oranges. Het gebouw (zie foto) is namelijk een soort wintertuin, waar de enorme bakken met sinaasappelbomen worden bewaard. Vroeger waren in voor- en najaar 16 mannen nodig om die bakken naar buiten, resp. naar binnen te dragen. Tegenwoordig gebeurt dat met een machine.

De rozentuin was wat men noemt ‘op z’n laatst’. Verder verwees men ons naar het bergje. Zoals dikwijls op dit soort landgoederen, is het ontstaan bij het graven van de vijvers. Dit bergje kun je via trappen beklimmen. Het draagt een classicistisch ‘tempeltje’ met een zogenaamde oriëntatietafel, die voornamelijk als grap lijkt bedoeld. Of zich in het bergje ook een ijskelder bevindt of bevond, ben ik vergeten te vragen.

Reageer