Wie is online
5 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

Portal
Portal van bekende en vooral minder bekende bloggers en opiniemakers.
English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archief

Een database van ongekende omvang

Zo’n database van een WordPress-weblog als hhBest, waarin alle, in dit geval in de loop van 14 maanden ingevoerde, teksten plus (verwijzingen naar) illustraties staan, is uiteindelijk een tekstbestand  van ongeveer 16000 regels met een omvang van momenteel 24,5 MB.

Als je daar geen backup van hebt, dan ben je ALLES kwijt. Het is me al eens gebeurd, maar toen kon ik ‘n hoop met de hand restaureren vanuit versie 1.0 van hhBest.nl (Daar staan trouwens nog wel wat dingen, die alsnog overgebracht moeten worden.)

 

Je zou zeggen, als je zo’n database, die op een speciale server van de hostprovider @Vevida (Twitteradres) staat, kunt exporteren naar je eigen harde schijf (wat ik heb gedaan) en dat je die ook gemakkelijk weer kunt terugzetten. Niets is minder waar. De maximale grootte waarbij dat moeiteloos gaat, is 10 MB. In theorie kun je dat bestand – in feite een tekstbestand – in een tekstverwerker laden en dan in drie stukken hakken. Ik heb dat geprobeerd, maar moest het opgeven. Het is haast niet te doen om uit zo’n lap tekst 5000 (1/3) regels te selecteren.

Helpdesk

De helpdesk van de provider verwees mij vervolgens naar een programma op internet, dat die database regel voor regel kan terugzetten. Maar dat bleek ook weer verschrikkelijk ingewikkeld. Meer iets voor nerds of doorgewinterde ICT-ers.

Uiteindelijk mocht ik het bestand naar mijn provider uploaden, waarna de hulpvaardige lieden aldaar de klus hebben geklaard.

Hoewel ik op de servers van de provider nog genoeg ruimte heb, vindt men daar dat mijn database uitzonderlijk groot is. Een van de helpers, Robert Lange, heeft uit eigen beweging beloofd, mij een zelf te maken programmaatje te sturen, waarmee ik bovenomschreven werkzaamheden, backuppen en terugzetten, voortaan pijnloos kan uitvoeren.

Overigens bestaan er ook legio programma’s die een bestand in delen kunnen splitsen.

hhBest is al sinds 2003 bij Vevida gehuisvest.

3 Reacties op “Een database van ongekende omvang”

  • joop:

    Proficiat met de herrijzenis. Ziet er gelikt uit, ook op een tablet.

  • Klinkt allemaal erg ingewikkeld. Ik zie trouwens het nut niet van het terugzetten van alles — wie zou nog ooit jaren en jaren terug willen zoeken?

    • Dat hangt helemaal af van het soort blog dat je bijhoudt. Ik schrijf bij voorbeeld veel over (cultuur)historische onderwerpen. Waarom zou een krant er wel een archief op nahouden en een digitaal medium niet? Ik wil ook mijn sporen op deze aarde achter laten, haha. Kijk eens naar de ‘tagwolk’ linksonder, daar zie je de populairste onderwerpen waarop wordt gezocht. Bovendien is in die database zowat de hele structuur van de site, inclusief menu’s e.d., opgeslagen. Een wondertje op zich eigenlijk. Als je gisteren vóór het definitieve herstel hebt gekeken, dan zag je een ‘openingsbericht’ onder de kop ‘Hallo Wereld’ en verder een tamelijk chaotisch geheel. Het enige wat mij nu nog rest is de vertaling van een aantal termen. Het design-programma (Artiseer) dat ik gebruik voorziet helaas niet in de optie om dat wysiwyg (What you see is waht you get) te doen.

Reageer