Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2012
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Het nieuwe elan van het Elfstedenbestuur

elfstedenbestuur61Columnist Wim Boevink van Trouw was het ook opgevallen: Het nieuwe elan van het Elfstedenbestuur,


<- Elfstedenbestuur in 1961 met J.L. Hoogland als voorzitter.


Hij noemt voorzitter Wiebe Wieling ‘een verlichte figuur van het post-Kroes tijdperk, een man van de moderne communicatie, een man die het meer dan honderd jaar oude bestuur de wereld van internet en social media inloodste’. Anderen vinden weer, dat Wieling weinig gevoel voor timing heeft met zijn openingszin: ‘Ik heb slecht nieuws.’ Wat hadden ze dan gewild? Een format à la John de Mol? 

 

Kroes, aanvankelijk ijsmeester, later voorzitter kon er natuurlijk ook niets aan doen dat hem die moderne middelen niet ten dienste stonden; ik vond hem ook al aardig progressief, vergeleken bij dat antieke bestuur van de Friese upperten tot in de jaren zeventig.

Behoorlijk illustratief is dit filmpje van de NOS over de afgelasting van de tocht op 30 december 1961. Een voor zijn doen (hij was ook provinciaal gedeputeerde  van al dan niet bevrozen Friese wateren en naar hem is dan ook het grote gemaal in Stavoren genoemd) aarzelende en wijdlopige voorzitter J.L. Hoogland vertelt waarom de geplande tocht niet kan doorgaan.

Anton_VerhoevenNou ja, ga er ook maar aanstaan, op het moment dat al vierduizend schaatsers hun startkaart hebben opgehaald.

Harde kop

Wat zei Hoogland over de eeuwige tweede Aad Verhoeven –> uit het Brabantse Dussen, toen die dacht zonder lidmaatschap te kunnen starten? ‘Aad loopt tegen een harde kop.’ Bij mijn weten was de Brabander in 1963 weer van de partij. Mèt lidmaatschap, neem ik aan.

Open boek

@wiebe_wieling , <- de nieuwe voorzitter, is inderdaad wat men noemt een open boek. In het weekeinde na de afgelasting, toen de dooi in het noorden  inviel, twitterde hij enthousiast over de weerkaarten, die een terugkeer van de winter aan het eind van de volgende week lieten zien: ‘Beste mensen op oud ijs groeit het het best! Volgende week schaatsen wij gewoon de #elfstedentocht weermodellen zien er gunstig uit!’

Accuweather liet daarentegen een heel ander beeld zien (+7 met carnaval). Als het anders uitpakt, zal ik dat hier vermelden!

Sante Brun reageerde met de opmerking dat het twitteraccount van Wieling wellicht ‘vals’ is. Dat had ik ook al bedacht, maar na bestudering van dat account (profielgegevens) heb ik het toch maar de gunst van de twijfel gegeven. Aan die valse accounts zou trouwens toch iets gedaan moeten kunnen worden.

(Update: Uit een reactie blijkt dat het niet Aad, maar Anton moet zijn.)

3 Reacties op “Het nieuwe elan van het Elfstedenbestuur”

  • […] Het nieuwe elan van het Elfstedenbestuur 7 februari Elfstedentocht op Twitter 7 februari […]

  • peter stiekema:

    Het was niet Aad, maar Anton Verhoeven uit Dussen. In 1954 had hij, vlak voor de Elfstedentocht, nog de Elfmerentocht gewonnen. In ’54 schaatste hij tot Stavorenn voorop, waarna uiteindelijk vijf anderen zich bij hem voegden. Vlak voor de eindstreep in Leeuwarden meende Verhoeven door een bord met de tekst ‘Eindstreep over 500 meter’ dat hij al gewonnen had, en stopte hij met schaatsen. Toen hij zijn fout inzag was het al te laat en werd hij uiteindelijk vijfde. Een paar dagen later won hij de Ronde van Loosdrecht, ook een lastige klassieker op natuurijs (kunstijs was er in die jaren nog niet. Dat kwam pas in Amsterdam, in 1961, na het WK te Goteburg, gewonnen door Henk van der Grift uit Breukelen, voor Viktoe Kositsjkin en Rudie Liebrechts.

    In de Elfde Elfstedentocht op 14 februari 1956 ging Anton Verhoeven samen met Jeen Nauta, Jan van der Hoorn, Aad de Koning en Maus Wijnhout hand in hand over de finish (Het pact van Dokkum) in een tijd van 8 uur en 46 minuten. Het bestuur besloot het vijftal te diskwalificeren omdat dit sinds de tocht van 1940 verboden was.
    Verhoeven overleed in 1978. Tot die tijd baatte hij in Dussen een (race)fietsenwinkel uit. Mijn eerste fiets kwam in 1967 uit zijn winkel/annex werkplaats.

Reageer