Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons
Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina.
Voor alle nieuwe posts…

volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Rubrieken
Portal
Portal van bekende en vooral minder bekende bloggers en opiniemakers.
English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archief
augustus 2013
Z M D W D V Z
« jul   sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Achterom kijken 14

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

Agrarisch Brabant, 1955

Brabants-boereninterieur

In 1955 zag ik ‘in de buurt van Chaam’ dit boereninterieur. Speurwerk in 2013 door leden van de Heemkundekring Ledevaert aldaar bracht aan het licht, dat het gaat om een boerderij aan de Grazenseweg in Strijbeek (voorheen Ginneken en Bavel, nu gemeente Alphen-Chaam).

 

 

Let bij het bekijken van de hoofdfoto op de ‘draaiboom’ met haak, waarmee de ketel met veevoer vanaf het vuur tot in de staldeur (niet zichtbaar) kon worden gedraaid. De toenmalige bewoonster was Sjoke Jansen->. Tegenwoordig is de boerderij volgens de heemkundigen in het bezit van een makelaar. Foto gemaakt in 1955. Volgens de Heemkundekring 'Ledevaert' in Chaam, die dit in 2013 heeft uitgezocht, is dit Sjoke Jansen in haar boerderij aan de Grazenseweg in Strijbeek. Anno 2013 woont in deze boerderij volgens de heemkundekring een makelaar.
anti--duivelskruis Aan de achterkant van de boerderij was boven het keldergat een kruis gekalkt. Daarmee hoopte men de duivel buiten de deur te houden.

De originele foto’s staan op Flickr.

3 Reacties op “Achterom kijken 14”

 • mark lemmen:

  wat leuk om de fotos van de boerderij van sjoke te zien …. ik nu 46 kwam er als kind vaak met mn ouders en zat er bij t vuur een kop thee te drinken…. later ben ik vaak alleen naar sjoke geweest om te praten over haar leven….. inmiddels woon ik een oud boerderijtje vlakbij waar zij woonde , met een zelfde schouw en draaiboom…… en soms mijmerend, wanneer ik bij mijn open vuur zit , naar de tijd dat ik bij sjoke kwam en ook zo wilde wonen…..
  zijn de fotos trouwens de bestellen ?

  • Guido:

   Iedereen mag de foto’s voor particulier gebruik van Flickr downloaden. Bij publikatie in welk medium dan ook dient te worden vermeld: Foto Guido t’Sas, hhBest.nl

 • Hallo beste mensen.

  Dit boerderijtje van Sjoke Jansen moet op de monumentale lijst komen te staan. En dat de makelaar er bv weinig aan mag verbouwen.

  Groeten marco

Reageer