Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2013
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Máxima teruggefloten

Er was de afgelopen dagen het een en ander te doen rond een uitspraak van Máxima in het 6 uur-journaal van 30 januari, dat zij er ‘een enorme eer in stelde, haar schoonmoeder te kunnen volgen’.

Vrijdag werd zij teruggefloten: Willem Alexander herhaalde vrijwel letterlijk haar woorden, teneinde duidelijk te maken, wie er opvolgde. Zie ook: Máxima denkt dat zij Beatrix opvolgt en Lakeien

De situatie, zoals gezien door Jos Collignon (De politieke prent achter deze link kan na verloop van tijd door een andere worden vervangen.)

3 Reacties op “Máxima teruggefloten”

  • Paul t'Sas:

    De grondwet voorziet erin dat de wettige opvolgers van Koning Willem I het koningschap vervullen. Hierdoor hebben wij een koning, in het geval van een mannelijke afstammeling en een koningin wanneer dat een vrouw betreft. De laatste drie dragers van dit ambt waren vrouwen en nooit kwam het bij iemand op om de echtgenoten van die vrouwen de aanspreektitel koning te verlenen.
    Nu krijgen we een koning en sinds deze kandidaat een vrouw heeft wordt alom aangenomen dat zij koningin genoemd zal worden. Het schijnt in meerdere landen de gewoonte te zijn, dat de vrouw van de koning wordt betiteld als koningin.
    Waar in Nederland de grondwet het koningschap als ondeelbaar recht toekent aan de genoemde opvolger, is het niet aangewezen om ook de echtgenoot van die rechthebbende de aanspreektitel koning of koningin te verlenen.
    Wanneer dit een man betrof, verliep dit proces heel natuurlijk, maar, nu het een vrouw betreft komen er ineens emoties los, waarvan ik de basis niet van kan traceren.
    Zomin als Hendrik, Bernhard en Claus zich koning konden noemen, kan Maxima koningin worden genoemd.
    Er is hier allerlei discussie over geweest, maar de uitkomst, dat we haar koningin gaan noemen, bevalt mij allerminst. Om de reden dat er plots ongelijke behandeling van mannen en vrouwen wordt gebezigd en om de reden dat er in het buitenland – m.n. Argentinië, waar ze al volop feest vieren omdat een van hun landgenoten koningin van Nederland wordt – hier niets van begrijpen.
    Door haar huwelijk met de kroonprins werd Maxima prinses.
    Zij wordt geen koningin van Nederland, wanneer haar echtgenoot koning wordt.
    Dan moet ook niet de aanspreektitel ” Koningin” gebezigd worden, welke doet vermoeden dat zij wel koningin is.
    Er zal echter tegen allerlei niet zakelijke argumenten om haar wel als koningin door het leven te laten gaan wel niet te vechten zijn. Het enige positieve hiervan is dat het volk kan blijven zingen:
    ” oranje boven, oranje boven, leve de koningin ” nu immers ” leve de koning” niet lekker past in de ritmiek van dat liedje.
    Ik wens prins Willem Alexander toe, dat hij straks zijn gekroonde hoofd, ondanks alle subservieve krachten welke zijn vrouw als koningin willen zien, boven water kan houden;
    waarbij ik Maxima zou raden expliciet kenbaar te maken niet als koningin aangesproken te willen worden.
    Het feit dat zij het een eer vindt om samen met haar man de koningin te gaan opvolgen doet vermoeden dat zij het allang best vindt.

  • Paul t'Sas:

    De oorzaak van dit probleem is natuurlijk gelegen in het feit dat de benaming “koningin” twee betekenissen heeft; Het is taalkundig de benaming van de gemalin van een koning, alsmede de
    benaming van de regerende vorstin.
    (andersom bestaat dit niet; m.a.w. de echtgenoot van een koningin kent niet de benaming koning)
    Feitelijk mag de benaming koningin in de toekomst voor Maxima dus gebezigd worden, maar het is de vraag of we dit al dan niet moeten doen.

Reageer